Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Tukkilaiskisat ovat todellista extreme-urheilua.

JUOKSENKI – Kattilakoski oli jo kolmannen kerran tukkilaisten SM-kisapaikkana viime lauantaina. Katsojat saivat nauttia laajasta kattauksesta tukkilaishenkeä ja alueen perinteistä elämänmenoa. Varsinaisen kisatapahtuman ympärille oli rakennettu hieno kokonaisuus mennyttä ja yhä elävää perintöä.

– Täällä on hienoa yhteistyötä kyläyhdistyksen, kalastuskunnan ja metsästysseuran kesken, imatralainen tervamestari ja kisojen päätuomari Esa Hellsten kiittelee tapahtuman järjestäjiä ja hyvää yhteishenkeä.

Elävä perinne

Tervatynnyreiden ja tukkien kuljettamisella uittaen on Suomessa pitkät juuret, jotka ulottuvat aina teollistumisen alkuaikoihin.

Napapiirin kyläyhdistyksen, Napapiirin Erän ja Juoksengin kalastuskunnan yhdessä isännöimille SM-tukkilaiskisoille on myönnetty arvostettu kulttuuripalkinto. Ne nostettiin vuonna 2017 Unescon aineettoman kulttuuriperinnnön kansalliselle listalle. Palkinnon edellytyksenä on, että perintö ei ole museoitu, vaan elää nykyajassakin.

Palkinto vahvistaa tukkilaiskisojen merkitystä. Se tuo esiin ja korostaa katoamassa olevan perinnön kulttuurista arvoa alueella ja koko maassa. Sääntöjen mukaan niitä voidaan pitää vain alueilla, joilla on vuosikymmeniä sitten ollut tukinuittoa.

– Kisaan otetut lajit, koskenlasku, sauvonta, maraton sekä joukkuesoutu, on koottu tukkilaisten vanhoista työmenetelmistä, Hellsten kertoo.

Tällä kertaa lajeina olivat koskenlasku ja sauvonta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?