Toimittaja: Minna Siilasvuo

Torniolaislähtöinen Suvi Leukumaavaara lomailee isänsä kotiseudulla Lohijärvellä. Loman aikana hän on käynyt ihailemassa myös Ylitornion hautausmaata.

LOHIJÄRVI – Konservaattorin ammatti johti Suvi Leukumaavaaran ensin taidehistorian pariin, ja siitä kiinnostus lipsahti kuin varkain hautamuistomerkkeihin.

– Olen ollut pitkään töissä Suomen isoimmissa taidemuseoissa kunnostamassa vanhoja taideteoksia, ja sitä kautta olen kiinnostunut myös itse tekijöiden tutkimisesta ja taiteesta toisesta näkökulmasta.

Ateneumissa työskennellessään Suvi perehtyi 1900-luvun alun taiteeseen, ja sitä kautta kiinnostus laajeni arkkitehtuuriin, erityisesti jugendiin.

– Hautamuistomerkit liittyvät paljolti juuri jugendiin, sillä monet hautamuistomerkit ovat sen ajan taiteilijoiden ja arkkitehtien suunnittelemia tai itse tekemiä.

Muoti muuttaa muistomerkkejä

Hautausmaa- ja hautajaiskulttuuri ovat kokeneet vuosien saatossa monia muutoksia. Muoti ei liity ainoastaan pukeutumiseen, harrastuksiin ja muihin arkisiin asioihin, vaan muoti sanelee ainakin jossain määrin myös hautaamisen tapoja.

– Kaivelin vähän paikallisia tietoja ja katsoin, millaisia uutisointeja näistä asioista on ollut. Esimerkiksi Helsingin seudulla isot, merkittävät hautajaiset uutisoitiin hyvinkin tarkkaan hautajaisvieraita, lausujia ja puheiden katkelmia myöten. Tornio–Ylitornio-akselilla on uutisoitu valtakunnallisten merkkihenkilöitten hautajaisten lisäksi paikallisia, kuten opettajien ja rehtorien hautajaisia.

Paikallista draamaa Ylitorniolla on esitetty erityisesti Väinö Katajan haudan ja sen muistomerkin pystyttämisen yhteydessä.

– Hän kuoli 1914, mutta muistomerkki on tullut hautausmaalle vasta vuonna 1932, jolloin hänen syntymästään oli jo 65 ja kuolemastaankin 18 vuotta. Lehdistä löytyi useita harmistuneita kommentteja, että hauta on kyllä hyvin siistitty, on orvokkeja ja ruusuja ja muuta sellaista, mutta muistomerkki puuttuu.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 15.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?