Toimittaja: Kari Kaulanen

Maitohuoneessa olevat erilaiset säilytysastiat ja kirnut kertovat maidon tärkeydestä entisinä aikoina.

PELLO – Pellon kotiseutumuseo sijaitsee osuvasti Museotiellä vain kivenheiton päässä vanhasta teletalosta. Piha-alue, jolla sijaitsee kolme rakennusta, on siisti ja museon ovi kutsuvasti auki, siis aukioloaikoina.

Eemeli Korteniemi on jo neljättä kesää esittelemässä museon kokoelmia, joihin kuuluu yli 750 esinettä. Osa odottaa vielä varastotiloissa oikeaa sijoituspaikkaa.

Eemeli selvästi viihtyy työssään ja myöntää pitävänsä museosta. Aivan ensimmäiseksi hän pyytää laittamaan nimen vieraskirjaan ja muistuttaa, että esineisiin ei saa koskea.

Päärakennus on siirretty vuonna 1952 Konttajärveltä, jossa sen omisti Kalle Saukkoriipi. Museona se on toiminut vuodesta 1966 lähtien.

Pieni tuparakennus on tuotu Nivanpäästä vuonna 1970. Se on osa Lahden taloa, joka aikoinaan sahattiin kahtia, ja toinen puolikas siirrettiin noin 200 metrin päähän.

Museotupa on katkaisun jälkeen paikalleen jäänyt osa talosta, ja siinä asui Länki-Pekkana tunnettu Pekka Lahti. Hän kuoli vuonna 1955.

Myös kolmas rakennus, aitta, on siirretty paikalle 1970.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 2.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?