Toimittaja: Minna Siilasvuo

Kaulirannan Makasiinissa on vanhan ajan tunnelmaa.

KAULIRANTA – Kaulirannan lohijuhlassa oli tunnelmaa, jota hiljainen sateen ropina ei häirinnyt – paremminkin päinvastoin. Makasiini oli koristeltu juhlakuntoon nuorin koivuin ja värikkäin kukkasin, ja juhlamieltä jokaisella oli mukana jo tullessaan.

Esa Rantakeisun juontaman lohijuhlan avauspuheenvuoron piti Seppo Niva, joka käsitteli perusteellisesti Kaulirannan asemaa postinkulun etappina 1600-luvulta alkaen. Perimätiedon mukaan Kaulirannassa toimi 1800-luvun lopulla posteljoonina Mikko Jaako, joka pääsi aikanaan haudan lepoon Postin kustannuksella.

1800-luvun lopulla Suomen postilaitos kehittyi nopeasti, mutta Venäjän vuoden 1890 postimanifesti hidasti kehitystä huomattavasti.

– Kun savupiiput tulivat 1800-luvulla ja savupirteistä päästiin eroon, se paransi ihmisten aivoterveyttä huomattavasti. Ehkä siinä on syy nopeaan kehitykseen monella alalla, Seppo Niva arveli.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehden sivulta 6.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?