Toimittaja: Minna Siilasvuo

Varpuhuhdan kota pullisteli väkeä Kyläpuulaakin makkaranpaistokokouksessa.

KUIVAKANGAS – Ylitornion Kyläpuulaaki kokoontui viime viikolla epäviralliseen makkaranpaistokokoukseen Kuivakankaan Varpuhuhtaan. Mainiot makkarat ja nokipannukahvit eivät onnistuneet houkuttelemaan paikalle väkeä kaukaisemmista kylistä, mutta lähialueen väkeä oli mukavasti liikkeellä.

Erityisen hyvänä merkkinä voitaneen pitää sitä, että kokousväen ikärakenne oli poikkeuksellinen. Yleensä työn puolesta paikalla olevat maaseutusihteerit Anna-Sofia Nikka ja Henri Marjeta ovat nuorimmat läsnäolijat, mutta tällä kertaa heillä ei ollut ikäkisassa mitään mahdollisuuksia. Kuopukset olivat alle kouluikäisiä.

Kylä puhaltaa yhteen hiileen

Varpuhuhdassa olisi ollut tilaa temmeltää, mutta aikuiset pysyttelivät varsin rauhallisina kylätoimikunnan kodassa nuotiotulen ääressä. Kodan lisäksi alueella on metsästysseuran mökki ja erilaisia varastorakennuksia.

– Kylätoimikunnan pikkujoulut järjestetään aina metsästysseuran majassa, ja usein täällä pidetään myös hiihtokilpailuja. Kylän yhdistykset tekevät paljon yhteistyötä, ja esimerkiksi hirvipeijaisissa kylätoimikunta on aina mukana talkoilemassa, Ulla Salmi kertoi.

– Täällä toimii myös kalastusseura. Kaikki kylän toiminnat on keskitetty kolmen viimeisen vuoden aikana tänne, Kari Airiainen selvitti.

Kesäajan suunnitelmia

Vaikka virallista ohjelmaa ei ollut, Anna-Sofia Nikka kertoi lyhyesti kyliä koskevat kuulumiset. Kylillä pitäisi kiinnittää huomiota haitallisten vieraslajien torjuntaan, mikäli niitä on päässyt karkuteille.

Hyvä uutinen oli se, että kyläavustus on nostettu 170 eurosta 250 euroon. Hakuaika alkaa syksyllä.

Tornion 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Davidila on ottanut kuntaan yhteyttä tulossa olevasta, nuorille tarkoitetusta valokuvauskilpailusta, jonka aiheena on lähiruoka ja perinne. Kilpailuun voivat osallistua torniolaiset, ylitorniolaiset ja pellolaiset nuoret.

Alkavan kesän suunnitelmiin kuuluu myös Kyläpuulaakin yhteinen retki Särkilahden kappeliin. Päivää ei ole vielä sovittu.

Kyläpuulaaki kokoontuu seuraavan kerran syyskuussa Mellajärvellä, missä jaetaan vuoden 2018 kylätekopalkinnot.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?