Toimittaja: Pirjo Satta

Jarmo Saariniemi Louen toimipaikasta, Otto Pesonen Lapin Ammattikorkeakoulusta, Antti Sirkka Metsäkeskuksesta ja Henrik Eero Lakkapäältä.

YLITORNIO – Ylitornion kunta on liittynyt mukaan Vähähiilinen Lappi -verkostoon, jonka tavoitteena on vauhdittaa kuntien, kuntalaisten ja yritysten energiatehokkuuden lisäämistä. Tavoitteena ovat lisäksi uusiutuvien ratkaisujen hyödyntäminen ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen. Päästöjen vähenemisen lisäksi saadaan aikaan konkreettista taloudellista säästöä. Viime viikon tiistaina hanke esiteltiin kunnanvirastossa Suomen Metsäkeskuksen järjestämänä.

Vähähiilinen Lappi on ELY-keskuksen EAKR-kehittämishanke, jonka rahoitukseen ovat osallistuneet myös mukana olevat Lapin kunnat. Kolmivuotiseksi (2019–2021) suunnitellun hankeen päävastuu on Metsäkeskuksella ja osatoteuttajina toimivat Lapin ammattikorkeakoulu ja Suomen Ympäristökeskus. Lapin kunnista mukana ovat Enontekiö, Kolari, Ylitornio, Kemi, Tervola ja Ranua. Mukana vahvasti on myös Iin Micropolis, joka toimii hankkeessa kokemustenvaihtajana kunnille ja ohjausryhmätyöskentelyssä.

Metsäkeskus tulee tekemään tiivisti yhteistyötä mukana olevien kuntien kanssa. Se päivittää kuntien nykytilan energiavaltaisten toimintojen osalta, tekee suunnitelmat päästöjen pienentämiseksi ja lähtee toteuttamaan toimenpiteitä aktiivisesti. Kunnille on myös tarjolla valtakunnallinen kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -verkosto ja kunta-alan energiatehokkuussopimukset. Ne ohjaavat ja motivoivat organisaatiota seuranta-, kehittämis- ja raportointivelvollisuuden kautta.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 7.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?