Toimittaja: Timo Kunnari

Voimanoston SM-kisoissa tehtiin ennätyksiä. 

YLITORNIO – Ylitornion Kuntotalo näyttäytyi jälleen kerran arvokisojen areenana. Tällä kertaa SM-titteleiden kamppailuina, kun klassisen voimanoston kisat kokosivat lähes 130 nostajaa mittelemään voimiaan viime viikonvaihteessa.

Suomen Voimanostoliiton pj. ja järjestävän seuran Aavasaksan Kisan voimahahmo Tero Hyttinen arvioi, että kolmen päivän aikana tunteja kertyi helposti normi työviikon verran, kun kilpailujen ohella punnitukset kuuluvat lajin etkoihin.

– Kolme päivää rakennettiin, kolme nostettiin ja kolmessa tunnissa purettiin, Hyttinen naurahti ja kiitti hyvin rasvattua talkooporukkaa.

Kaikkiaan noin 50 ihmistä oli remmissä mukana erilaisissa tehtävissä. Aktiivinen naisjaosto haikaili vielä isompia kekkereitä viitaten MM-kisoihin reilun kymmenen vuoden takaa ja pari vuotta sitten pidettyihin EM-karkeloihin.

Hyttinen ei jättänyt kansainvälisiäkään kisoja pois laskuista, mutta arvioi, että nykyisen laajuinen majoituskapasitetti paikkakunnalla ei sitä kestäisi.

– Se olisi pullonkaula, erityisesti kun eurooppalaisten toivelistalla ovat nimenomaan yhden hengen huoneet ja Matarengin hotelli on poissa laskuista.

Kuntotalo ei onneksi odota seuraavia kisoja pitkään, vaan marraskuussa talon valtaavat Masters-nostajat eli veteraani-ikäiset naiset ja miehet. Silloinkin toistasataa voimailijaa värittää paikkakunnan katukuvaa.

Lisää nostajia

– Ylitorniolle ja Aavasaksan Kisan järjestämiin kisoihin on kuin kotiin tulisi, kemiläistuomaripariskunta Helena ja Jouni Kvist totesi yhteen ääneen.

Heillä molemmilla on itselläkin nostotausta ja kuulemma täällä saa keskittyä olennaiseen, kun kaikki pelaa sovitusti. Molemmat ovat myös vahvasti klassisen voimanoston kannattajia. Se on tuonut selvästi lisää nostajia ja lajin aloittamisen kynnys on madaltunut.

– Hurjat teippaukset ja avustajien kanssa päälle puettavat nostopaidat vaativat enemmän resursseja ja ovat kokonaan oma lajinsa, iloinen pariskunta jutteli.

Naisten osuus on myös lisääntynyt voimakkaasti, Ylitorniollakin heitä oli lähes puolet kaikista. Myös tavallisen kuntosalinostajan on helpompi samaistua klassiseen nostotyyliin.

Netin kautta maailmalle

Suomen Voimanostoliitto on panostanut voimakkaasti videointiin ja kisoista lähetettiin omalla kanavalla laadukasta striimausta. Paikan päällä lauantaina oli eniten kannustajia ja tietenkin sunnuntain raskaimmat raudat kiinnostivat väkeä.

Laji koostuu jalkakyykystä, penkkipunnerruksesta ja maastavedosta. Yhteistulos ratkaisee paremmuuden, mutta osalajeissa ennätykset voivat mennä ristiin monilla nostajilla. Hyttisen mielestä muutama suoritus jäi erityisesti mieleen.

Jonna Kettusen maastaveto 201,5 kiloa oli jäätävä suoritus, josta moni mieskin olisi kateellinen. Kettunen nosti noin kolme kertaa oman painonsa verran rautaa maasta.

Tuomas Hautalan maastaveto 352,5 kiloa niin ikään sarjassa 105 kiloa oli kovaa luokkaa ja Mikko Ronkaisen SE-tulos 306 kiloa. Monta muutakin kansallisesti kovaa tulosta nähtiin, samoin kuin omia ennätyksiä.

Tulipa seuralle yksi mestaruuskin, kun Henri Kyntäjä voitti miehen 59 kilon sarjan. Hieman raskaammassa sarjassa Aki Koskela kilpaili tällä tasolla ensimmäistä kertaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?