Toimittaja: Kari Kaulanen


JARHOIS, SVERIGE – ”Ko aamula viien aikana kattoin ulos, teki mieli vettää peitto korvile”, Harry Ylisaukko-oja tunnusti. Sellainen ei kuitenkaan kuulu Meän Hihon järjestäjien tapoihin.
Ja miksi kuuluisikaan, koska Jarkan perinteiseen hiihtokeskukseen kertyi väkeä sankoin joukoin.
– Hihtoihin osallistu lähes 300 hihtajaa, kuulutukset sujuvasti molemmilla kielillä hoitanut Harry iloitsi.
Läheskään kaikki paikalle saapuneet eivät hiihtäneet. Yleisö oli tullut katsomaan kolmea olympiavoittajaa, Thomas Wassbergia, Pertti Teurajärveä ja Juha Mietoa. Kolmikko osallistui iltapäivällä hiihdettyyn VIP-viestiin, jossa oli mukana kahdeksan muuta joukkuetta.
VIP-viesti juhlisti sitä tosiasiaa, että Meän Hihto – Jägarmarschen järjestettiin nyt 20. kerran.
Perinteisellä ja vapaalla
Se, että Harryn teki mieli jäädä peiton alle johtui tietenkin siitä, että perjantaina alkanut lumisade jatkui läpi yön. Tosin se aamupäivällä hellitti hetkeksi, mutta sakeutui jälleen puolenpäivän jälkeen.
Myös Leo Rundgren oli noussut jo viiden kieppeillä tamppariin ja lähtenyt ajamaan latuja, sillä ensimmäiset laturetkeläiset starttasivat matkalle jo aamuyhdeksältä. Kyseessä olivat ilman ajanottoa hiihtäneet.
Kello 10.30 oli perinteisellä tyylillä hiihtävien yhteislähtö. Puoli tuntia myöhemmin starttasivat vapaan tyylin hiihtäjät.
Lasten kilpasarjojen vuoro oli 13.30. Sarjoja oli kahdeksan. Niihin osallistui yhteensä 51 hiihtäjää. Kaikki saivat kaulaansa myös mitalin.
Leikkimielellä tosissaan
Odotettu VIP-viesti alkoi noin 14.30. Olympiavoittajien lisäksi siihen osallistuivat Pellon kunta kahdella joukkueella, Ylitornion kunta, Kolarin kunta, Pajala kommun, Haparanda kommun ja Ruotsin pulitiikkerit.
Myös Suomen poliitikoilla piti olla oma joukkue. Loppujen lopuksi Markus Lohi edusti heitä yksin. Hän teki sen hiihtämällä peräti kahdessa joukkueessa paikaten poisjääneitä.
Ennen viestiä pohdittiin sitä, onko kisa leikkimielinen, vai muuttaako numerolappu sen totiseksi kilpailuksi. Loppujen lopuksi niin taisi käydä.
Tosin Juha Mieto tuli toiselta osuudelta viimeisenä, vaikka Pertti Teurajärvi lähetti hänet ensimmäisenä matkaan. Mietomaisia selityksiä riitti. Ankkuri Thomas Wassberg teki parhaansa ja ohitti matkalla muutaman joukkueen.
Viestin voittoa tuuletti kuitenkin Pellon ykkösjoukkueen ankkuri Eero Ylitalo. Joukkueen muut jäsenet olivat Johannes Juuso ja Tuomo Korteniemi.
Muita sijoja ei viestissä ilmoitettu.
Yhteis- ja talkootyön voimannäyte
Meän Hihto – Jägarmarschen on loistava esimerkki siitä, miten Tornionlaaksossa tehdään yhteistyötä valtakunnanrajan yli. Tapahtuman järjestävät Jarka IF ja Aapua If Ruotsista ja Jokivartisten kyläseura, Orajärven kyläseura sekä Väylänvarren maa- ja kotitalousseura Suomesta.
Myös hiihtoreitti ylittää valtakunnanrajan.
Tapahtuma ei syntyisi ilman mittavaa talkoopanosta. Monet talkoolaisista ovat olleet mukana alusta eli vuodesta 2000 lähtien.
Juhlatapahtuman suojelija Allan Lehto iloitsi muiden mukana siitä, että väkeä tuli niin runsaasti paikalle lumisateesta huolimatta. Hän toivoi, että myös nuoremmat löytäisivät itsestään talkoohenkeä, jotta tapahtuman jatko olisi turvattu myös seuraavat kymmenen vuotta.
Iltajuhlassa jaettiin stipendejä
20-vuotisjuhla jatkui Jarkassa illalla. Ohjelmassa oli muun muassa Eero Mäntyranta -stipendien jako. Stipendin saivat Julia Mäkipörhölä, joka pelaa lentopalloa rovaniemeläisen Woman Volleyn A-tyttöjen joukkueessa, Jyri Uusitalo, joka kisaa hiihtosuunnistuksen maailmanmestaruudesta Ruotsissa 19.–24.3. ja Formula Poro ry, joka järjestää porokilpailut Lankojärvellä 23.–24. 3. Lisäksi stipendin saivat Pellon Ponnen jalkapallojaoston junioritoiminta, Länsirajan Jousiampujat ry ja Jokivartisten kyläseura ry.
Myös Meän Hihto jakoi hiihtäjille kolme stipendiä. Sellaisen saivat Tuomas Rowe, Theo Hadebrant ja Elina Niemi.
Illanvieton pääosassa oli musiikki, jota esittivät Rohki-pojat eli Rasmus Rova, Johan Rova ja Anton Muskos.
Myös olympiavoittajien kolmikko oli paikalla. Lisäksi Meän Hihon organisaatio muisti tapahtuman onnistumiseen merkittävästi vaikuttaneita Allan Lehtoa ja Eero Ylitaloa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?