Toimittaja: Kari Kaulanen

Rakel Mäntyranta ja Pekka Viinikka elokuvan jälkeen.

LANKOJÄRVI – Lankojärven koulun entisessä liikuntasalissa oli tiistai-iltana suuren urheilujuhlan tuntua. Sali oli lähes viimeistä tuolia myöten täynnä yleisöä, joka oli saapunut Eero Mäntyrannasta kertovan Mr. Seefeld – Jäljet lumessa -dokumenttielokuvan ensi-iltaan.

Paikalla olivat tietenkin elokuvan tekijät Pekka Viinikka ja Jani Mattson sekä elokuvassa esiintyvät Rakel, Minna ja Vesa Mäntyranta. Niin ikään Lankojärvelle olivat saapuneet elokuvassa mukana olevat olympiavoittaja, Eeron sisarenpoika Pertti Teurajärvi ja Eeron metsästys- ja kalastuskaveri, Rakelin veli Arne Enbuske. Suomen hiihtomaajoukkuetta 1960-luvulla valmentanut Erkki Jääskeläinen ja tietenkin elokuvassa Eerolle äänensä lainannut Heimo Buska olivat myös paikalla.

Peräänantamaton luonne

Myös Risto Kuusijärvellä oli tärkeä rooli elokuvan tekemisen eri vaiheissa ja myös itse elokuvassa. Hänellä oli tärkeä rooli myös ensi-illan järjestämisessä.

Risto toivotti yleisön tervetulleeksi ja muisteli lyhyesti Eeron vaiheita alle 20 neliön kodista juhlituksi urheilusankariksi.

Risto jakoi myös omia muistojaan siitä, kuinka hän kahdeksanvuotiaana muiden kyläläisten kanssa seurasi Eeron kultahiihtoja, ja kuinka Eero ja Rakel lennätettiin Lankojärvelle helikopterilla.

Eero Mäntyrannan peräänantamatonta luonnetta Risto Kuusijärvi kuvasi kertomalla siitä, kuinka Eero kylätoimikunnan puheenjohtajana ajoi läpi koulun remontin ja sen liikuntasalin rakentamisen.

Samassa salissa kyläläiset järjestivät Eeron 60-vuotisjuhlan 20.11.1997, ja samassa salissa katsottiin nyt elokuvaa Eeron vaiheista.

Haave 25 vuoden takaa

Elokuvan toinen tekijä ja käsikirjoittaja, Rovaniemeltä kotoisin oleva toimittaja Pekka Viinikka kertoi, että hän ehdotti dokumentin tekemistä Eero Mäntyrannasta jo vuonna 1993. Silloin aika ei ollut kypsä, mutta nyt oli, kun Seefeldissä kisataan jälleen hiihdon maailmanmestaruuksista.

Viinikka kiitti Mäntyrannan perhettä, jonka kanssa on ollut helppo tehdä töitä, ja myös muita mukana olleita. Kaikkiaan haastateltavia oli 11.

Jani Mattson kertoi, että kuvattua materiaalia on ollut vajaat 30 tuntia. Lisäksi käytettävissä on ollut YLE:n arkisto, josta Eero Mäntyrannan nimellä löytyi 1600 osumaa.

Koskettava elokuva

Elokuvan katsominen Eero Mäntyrannan entisellä koululla yhdessä hänen perheenjäsentensä, sukulaistensa ja tuttaviensa kanssa oli vaikuttava kokemus.

Itse elokuva on erilainen urheiludokumentti kuin mihin olemme tottuneet. Omaisten rehelliset haastattelut tuovat siihen harvinaislaatuista lämpöä ja koskettavuutta. Todennäköisesti yksi ja toinen nieleskeli palaa kurkustaan tai pyyhkäisi kyyneleen silmäkulmastaan elokuvaa katsoessaan.

Esityksen jälkeen Rakel ja Vesa kiittivät tekijöitä. Eero Ylitalo toi tilaisuuteen Pellon kunnan kiitokset ja kertoi pari esimerkkiä siitä, kuinka hyvin Eero vieläkin muistetaan maailmalla.

Pertti Teurajärvi puolestaan kertoi mielenkiintoisia ja mukavia lapsuusmuistoja enostaan, ja David Rundgren kiitti tekijöitä Pellon Ponnen puolesta.

Mr. Seefeld – Jäljet lumessa -elokuva esitetään TV 2:ssa lauantaina 15.2. kello 21, ja sen jälkeen sen voi katsoa YLE Areenasta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?