Toimittaja: Kari Kaulanen

Musa-Lappia voi ostaa Meän Tornionlaakson toimistolta Ylitorniolta ja myös lehden verkkokaupasta osoitteessa tornionlaakso.net/kauppa.

TORNIONLAAKSO – Torniolainen pitkän linjan musiikkitoimittaja Arto Junttila on julkaissut kirjan nimeltä Musa-Lappi. Oikeastaan teos muistuttaa enemmän magazine-tyyppistä aikakauslehteä, mutta väliäkös sillä, jos sisältö on monipuolinen ja mielenkiintoinen. Ja sitä se on.

Koska nimessä on Lappi, jutut eivät rajoitu Tornionlaaksoon. Eivät ne rajoitu myöskään Suomeen. Rajaväylä ylitetään kuin huomaamatta. Siihen on syynsä: maailman musiikkivirtaukset, niin swingit, popit kui rockitkin, tulivat Suomeen Ruotsin kautta.

Musa-Lapin avaakin monisivuinen tarina siitä, kuinka varsinkin torniolaiset ja kemiläiset pysyivät ajan tasalla ostamalla levyjä Haaparannalta. Erityisen merkittävä oli Haparanda Radio Affär -niminen liike.

Oma roolinsa oli Ruotsin radiolla, jonka musiikkilähetyksiä Väylän itäpuolella kuunneltiin hartaasti ja tarkalla korvalla.

Entä kuka oli ensimmäinen lappilainen, joka levytti iskelmää? Musa-Lapin mukaan hän oli Sinikka Tunturi -nimellä levyttänyt Sinikka Ingerö, jonka vaiheista kirja myös kertoo.

Floyd Pattersonista Lemmyyn

Arto Junttila paljastaa senkin, että vaikka Pohjois-Kalotti on kaukana kaikesta, se ei ole ollut suurten ulkomaisten tähtien tavoittamattomissa.

Vuonna 1964 Haaparannalla nähtiin nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari Floyd Patterson. Kyseessä oli näytösottelu, joka keräsi Tornionjoen rannalle lähes 15 000 henkeä aina Helsinkiä myöten. Mahtaa olla lyömätön ennätys.

Musa-Lappi esittelee myös Tuolluvaarassa perustetun The Shanes -yhtyeen, joka oli 1960-luvulla Ruotsissa lähes yhtä suosittu kuin Hep Stars. Yleisö äänestikin Shanesien Svante Elfgrenin Expressen-lehden unelmabändin basistiksi.

Aina tähdet eivät tuntuneet arvostavan lappilaisyleisöä. Kun Dannyn Suuri Joulushow rantautui Aavasaksalle vuonna 1967, tähdistä oli mukana vain Kirka. Mainoksessa luvatut Tapani Kansa ja itse Danny loistivat poissaolollaan.

Oma lukunsa on Motörheadin vierailu Pellon Ponnella vuonna 1985. Siitäkin Musa-Lappi kertoo herkullisen tarinan ja Arton mukaan myös totuuden.

Lintu-Pekka ja
Soul-veljekset

Musa-Lappi esittelee monia lappilaisia, jotka ovat jättäneet oman jälkensa suomalaiseen musiikkihistoriaan. Sellaisia ovat muun muassa Hanne eli Hannele Höynälä, Markku Impiö ja Koilliskonttorin isäntä Lintu-Pekka eli Pekka Lintula.

Arto sanoo sopineensa Pekan kanssa haastattelun ja tehneensä jo kysymyset valmiiksi, kun sai tietää Pekan kuolleen.

Stump oli nuorisolehti, joka ilmestyi vuosina 1966–1970. Mutta mitä yhteyttä sillä on Lappiin?

Lehdessä kirjoitti päättömiä, mutta hauskoja pakinoita nimimerkki Vepsän Soul-veljekset. Nimimerkin taakse arveltiin kätkeytyvän muun muassa M. A. Nummisen ja Markku Innon. Väärin. Veljekset olivat Pekka Hietaniemi ja Matti Sovero. Yhteys Lappiin syntyy siitä, että Pekka asuu Äkäslompolossa, jonne tuli opettajaksi 1970-luvulla.

Jutun yhteydessä on ote yhdestä veljesten pakinasta. Näytteestä käy hyvin ilmi, millaisesta huumorista oli kyse.

Lisää tulossa?

Musa-Lapin viimeinen, yhdeksänsivuinen juttu kertoo keminmaalaisesta hanuristista, Jokke Knuutisesta, jota Arto Junttila tituleeraa ”jazzhanurin viimeiseksi mohikaaniksi”.

Musa-Lapissa on 120 sivua. Sen on taittanut Juha Kolehmainen. Perusteellisten tekstien lisäksi jutuissa on mukana paljon historiallista kuva-aineistoa.

Jotenkin tuntuu, että se on vasta pintaraapaisu lappilaisesta musiikkielämästä. Vaikka Arto on jo aiemmin kirjoittanut kaksi Poppia Väylän pyörtheistä -teosta, on pakko kysyä, onko Musa-Lappi numero kaksi jo suunnitteilla.

Arto myöntää, että aineistoa jäi paljon jäljelle ja mielenkiintoisia aiheita löytyy. Hän ei kuitenkaan lupaa mitään. Kovan urakan jälkeen pitää ainakin hetki hengähtää.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?