Toimittaja: Kari Kaulanen

Arto Junttilan kirjoittama Musa-Lappi perkaa lappilaista ja pohjoisruotsalaista musiikkielämää vuosien ja vuosikymmenten varrelta. Kirjaa myydään myös Meän Tornionlaakson toimistolla Ylitorniolla.

TORNIONLAAKSO – Torniolainen pitkän linjan musiikkitoimittaja Arto Junttila on julkaissut kirjan nimeltä Musa-Lappi. Oikeastaan teos muistuttaa enemmän magazine-tyyppistä aikakauslehteä, mutta väliäkös sillä, jos sisältö on monipuolinen ja mielenkiintoinen. Ja sitä se on.

Koska nimessä on Lappi, jutut eivät rajoitu Tornionlaaksoon. Eivät ne rajoitu myöskään Suomeen. Rajaväylä ylitetään kuin huomaamatta. Siihen on syynsä: maailman musiikkivirtaukset, niin swingit, popit kui rockitkin, tulivat Suomeen Ruotsin kautta.

Musa-Lapin avaakin monisivuinen tarina siitä, kuinka varsinkin torniolaiset ja kemiläiset pysyivät ajan tasalla ostamalla levyjä Haaparannalta. Erityisen merkittävä oli Haparanda Radio Affär -niminen liike.

Oma roolinsa oli Ruotsin radiolla, jonka musiikkilähetyksiä Väylän itäpuolella kuunneltiin hartaasti ja tarkalla korvalla.

Entä kuka oli ensimmäinen lappilainen, joka levytti iskelmää? Musa-Lapin mukaan hän oli Sinikka Tunturi -nimellä levyttänyt Sinikka Ingerö, jonka vaiheista kirja myös kertoo.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?