Toimittaja: Pasi Romakkaniemi

Muu maailma katoaa ympäriltä, kun puukontekijä keskittyy työhönsä.

PELLO – Joillakin on luova mieli ja silmää nähdä, toisilla taas osaavat kädet. Mestareiksi kutsutaan niitä, joilla ovat nämä kaikki. Veikko Hamara kuuluu mestareihin.

Sana poikkitaiteellinen nousee väkisinkin mieleen, kun tutustuu pellolaisen puukontekijä Veikko Hamaran töihin. Miehen käsissä muotoutuvat niin puu, luu, rauta kuin jääkin. Juuri jäänveisto pitää hänet marras-joulukuulla kiireisenä, sillä lukuisat turistikohteet ympäri Lappia toivovat pihamaalleen ihasteltavaksi upeita jääveistoksia.

Keittiön ikkunalaudalla esittävät lapsenlapset performanssia pieninä pronssipatsaina ja kun Väylän törmällä asutaan, ponnistaa pihanurmelta ylös betoninen lohi. Puukot ovatkin vain yksi osa Hamaran tuotannosta, mutta jälki silläkin saralla on vaikuttavaa: Neljä puukonteon Suomen mestaruutta ja viime vuonna vielä Pohjoismaiden mestaruus.

– Käsillä tekeminen on kiinnostanut aina, mutta puukot astuivat kuvaan vasta reilu parikymmentä vuotta sitten, Hamara toteaa.

– Hopeakurssilla taoin pikipadassa puukon päähän sopivan karhunpään. En vielä silloin ollut järin innostunut puukonteosta, mutta muutama vuosi myöhemmin, kun jäin erityisopettajan työstäni eläkkeelle, paneuduin tosissani asiaan.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 3.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?