Toimittaja: Kaisu Niska

YLITORNIO – Elämän kolme perusasiaa ovat lepo, ravinto ja liikunta, mutta nämä perusasiat tuntuvat olleen viime aikoina ehkä hieman hukassa Ainiovaaran koululaisilta. Näin ainakin opettajien mielestä, ja siksi he päättivät järjestää koululla aiheesta teemapäivän. Koululle kutsuttiin Sami Jauhojärvi, jolle kehon kokonaisvaltainen hyvinvointi ja elämän perusasiat ovat olleet ehdottoman tärkeitä koko maastohiihtouran ajan.

Sami aloitti kertomalla elättäneensä itsensä maastohiihdolla 16 vuotta ja toimivansa nykyään yrittäjänä toiminimellä. Työnkuvaan kuuluu muun muassa asiantuntijaluentoja ja kouluttamista, Ylen kommentaattorina toimimista, pr-esiintymisiä ja suksikauppaa.

– Periaatteessa kokonaisvaltainen hyvinvointi on kuulunut minun elämään lapsesta saakka. Se mitä meillä kotona tehtiin, määritteli myös minun hyvinvointia, Sami kertoi ja totesi puhuvansa illalla nuorten vanhemmille samasta aiheesta. Sen jälkeen nuoret voisivat käydä kotona keskusteluja vanhempiensa kanssa siitä, ovatko perusasiat kotona kunnossa vai pitäisikö jotakin kenties muuttaa.

Nykyään nuorilla on ympärillään erilaisia virikkeitä ja houkutteita enemmän kuin Samilla aikoinaan yläasteikäisenä. Nuoren arki voi näiden virikkeiden vuoksi mennä hyvinkin sekaisin, jos elämän perusasioita ei pidetä tiukasti hallussa ja huolehdita siitä, että esimerkiksi nukkumaanmeno tapahtuu edes suunnilleen säännölliseen aikaan joka ilta.

Uni, ravinto, liikunta ja riittävä palautuminen ovat elämän tärkeät perusasiat muillakin kuin huippu-urheilijalla.

– Jos kolme ensimmäistä ovat kohillaan, neljäs eli palautuminen asettuu myös kohilleen.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 13.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?