Toimittaja: Minna Siilasvuo

PELLO – Pellon vastavalittu kunnanjohtaja Eero Ylitalo vakuuttaa olevansa intopiukeana Pellon kunnanvaltuuston päätöksestä ja kunnan korkeimmalta toimielimeltä saamastaan luottamuksesta.

– Päätös oli hienoa kansanvallan juhlaa, kun kuntalaisten suoraan valitsema valtuusto käytti sitä valtaa, mikä sillä on. Se on demokratian voittokulkua.

Ylitalo aikoo ottaa viran vastaan, ellei yllättäviä esteitä ilmene.

– Olen vakavissani tulossa. Aikataulusta en osaa vielä sanoa, sillä minun täytyy neuvotella asiasta sekä Pellon että Kyyjärven päässä. Luonnollisesti myös virkasuhteen ehtojen täytyy olla sellaiset, että niiden kanssa voi elää.

Niukka yhden äänen voitto vastaehdokkaasta ei pelota Ylitaloa, vaan paremminkin rohkaisee. Hän luottaa omaan kokemukseensa järjestötyössä: ratkaisua vaativat asiat avataan ja niistä keskustellaan perusteellisesti.

– Koen äänestystuloksen luottamuksenosoituksena ja hyvänä lähtökohtana. Kaikki tietävät, että mie olen taustaltani keskustalainen, ja jos minut olisi valittu keskustan äänillä, se olisi helposti näyttäytynyt ihmisille minulle pedattuna paikkana. Nyt kun jouduin taistelemaan paikasta, koen saaneeni valtuutettujen luottamuksen.

Mielipide-erot osa demokratiaa

Eero Ylitalo on luottavainen tulevan työsarkansa suhteen. Hän muistuttaa, että mielipide-erot kuuluvat demokratiaan, mutta kun ratkaisu on tehty, tehdään yhdessä töitä yhteisen päämäärän hyväksi.

– Kyyjärvellä oli jyrkkä vastustus pakolaisten ottamista kohtaan. Kunnanhallituksessa äänet menivät tasan ja valtuuston päätös oli vain kahden äänen erolla myönteinen. Äänestyksen jälkeen hävinneet ilmoittivat, että nyt ruvetaan tekemään yhdessä töitä asian eteen. Syntyi ”Kyyjärven ihme” ja sellaista asennetta mie toivon Pellossakin.

Ylitalo toteaa, että jos ryhdytään kaivamaan poliittisia juoksuhautoja, luvassa on vain häviäjiä.

– Kun tulin ensi kertaa Pellon valtuustoon, Ossi Korteniemi opetti minulle suuren viisauden. Hän sanoi, ettei ole mikään häpeä muuttaa mielipidettään, jos saa uutta tietoa asiasta. Mie olen yrittänyt soveltaa sitä politiikassa ja virkamiehenä, vaikka mie olen aika jääräpää… Se on minusta aika hyvä elämänohje.

Ei mikään sateentekijä

Uudet haasteet Pellossa tuntuvat houkuttelevilta. Eero Ylitaloa kiinnostaa erityisesti pohjoismainen yhteistyö, johon Pellossa on ehkä luontevammat mahdollisuudet kuin Keski-Suomessa Kyyjärvellä.

Ylitalolla on kokemusta luottamushenkilönä ja kunnanjohtajana toimimisesta sekä järjestötyöstä. Hän uskoo yhteistyön sujuvan hyvin, koska kaikki luottamushenkilöt ovat hänelle entuudestaan tuttuja ja fiksuja ihmisiä, jotka varmasti haluavat kehittää kotikuntaansa.

– En mie mikhään satheentekijä ole, että mie vain tulen ja pistän kaiken järjestykseen. En mie kykene siihen. Jos siellä nyt joku aattelee, että mie olen Ihmemies MacGyver ja on sen takia äänestänyt, vaali on syytä panna uusiksi.

Eero Ylitalo toteaa, että ihmeitäkin tehdään, mutta vain yhteisvoimin. Siihen tarvitaan mukaan sekä luottamushenkilöt että viranhaltijat.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?