Toimittaja: Kaisu Niska

YLITORNIO – Ylitornion joulukatu valoineen avattiin marraskuun viimeisenä päivänä niin säkkipimeässä säässä kuin vain marraskuun viimeisenä iltana voi näillä leveyksillä olla. Pienintäkään valkoista väriä ei ollut maankamaralla, eikä sitä sadellut myöskään taivaalta – vettä kyllä ripotteli.

Erikoisliikkeiden jouluisiksi koristellut näyteikkunat sekä liikkeissä sisällä tarjoillut kahvit ja glögit pipareineen olivat kuitenkin saaneet ihmiset mukavasti liikkeelle. Klokmannilla vietettiin joulukadun avaamisen yhteydessä liikkeen yksivuotissynttäreitä, joten tarjolla oli myös kakkua.

Samoin Loistemarissa Jatta Mäkikyröllä oli tarjolla kakkukahvit, sillä liike juhlisti joulukadun avaamisen ohessa uuden liikepaikan avajaisia.

– Loistemari palasi oikeastaan kotiin. Tässähän sitä aloitettiin joku vuosi sitten, Jatta tuumasi.

Illan pimentyessä väki liikkeistä kuitenkin vähentyi, arvatenkin juuri mustan ja märän tienpinnan vuoksi.

Liikkeellä olleet ihmiset tekivät joululahjaostoksia ja tiedustelivat, oliko jossakin tarjolla joulupuuroa. Sen perään kyseli useampikin syrjäkyliltä kirkolle tullut henkilö, jotka olivat ajatelleet tulevansa perinteiseen joulunavaustapahtumaan.

Valitettavasti joulupuuroa ei ollut joulukadun avajaisissa tarjolla, eikä valojen sytytystä tehty tiettynä kellonlyömänä yhtä aikaa. Liikkeet sytyttivät omien näyteikkunoidensa valot illan hämärtyessä ja katuvaloihin kiinnitetyt jouluvalot sytytettiin myöhemmin illalla.

– Meillä oli vähän teknisiä ongelmia muun muassa Lakkapään tontille laitetun kuusen valojen kanssa. Saatiin ne sitten kuitenkin, Eija Jääskö kertoi.

Varsinainen joulunavaustapahtuma jää tänä vuonna Ylitorniolta puuttumaan kokonaan, mutta sen sijaan tulossa on jokivarren suurin lahjalauantai 15.12. sekä sen yhteydessä Ramina Vaaran ja Matti Lipposen tähdittämä joulukonsertti.

– Silloin meillä on toivottavasti myös jo lunta ja Alkkulanraitti näyttää jouluvaloineen kauniilta, Eija totesi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?