Toimittaja: Kaisu Niska

Erkki Koivuranta ei suunnittele vielä sukupolvenvaihdoksen tekemistä metsätilallaan, mutta jossain vaiheessa sekin on ajankohtainen. Juttukumppanina Metsä Groupin Ville Vanha.

YLITORNIO – Metsässä liikkumisen taidot eivät tule meille suomalaisillekaan niin sanotusti äidinmaidossa, vaikka Suomessa on nykyäänkin reilut 300 000 metsätilaa, joiden pinta-ala ylittää neljä hehtaaria. Keskimäärin metsä on saman omistajan hallussa peräti noin 20 vuotta. Vain noin 15 000 tilan omistaja vaihtuu vuosittain.

Valtaosa metsätilojen omistajanvaihdoksista tapahtuu perheen tai suvun sisällä, ja metsänomistajaksi tullaan eläkeiän kynnyksellä. Se onkin sikäli sopiva ikä, että vanhemmalla iällä metsänhoitoon on jo ainakin aikaa, ehkä myös osaamista ja intoa enemmän kuin nuorena.

Jokaisen sukupolven on kuitenkin opittava metsässä liikkumisen taidot uudestaan ja luotava suhde metsään. Muuten metsässä liikkuminen ei tunnu koskaan luontevalta ja turvalliselta; metsä voi pelottaa ja tuntua uhkaavalta.

Lapsen on hyvä tutustua metsään yhdessä vanhempiensa tai isovanhempiensa kanssa. Silloin suhde metsään kehittyy hyväksi ja metsästä tulee lapselle ystävä, jonka huomassa on hyvä olla.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 19.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?