Toimittaja: Kaisu Niska

Satavuotisjuhlan osallistujat kuuntelivat esityksiä suurella kiinnostuksella.

ÖVERTORNEÅ – Viime viikonloppuna Tornionlaakson kansankorkeakoululla Matarengissa vietettiin Ernst Erik Erland Wahlbergin eli Kallioisen Erkin satavuotisjuhlaa.

Ruotsalainen kielitieteilijä Erik Wahlberg syntyi Soukolojärven kylässä 18. syyskuuta 1918. Samassa kylässä hän myös kuoli marraskuussa 2012.

Wahlberg opiskeli kuusi vuotta Soukolojärven kansanopistossa ja olisi ollut kiinnostunut opiskelemaan edelleen, mutta perheellä ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia kouluttaa poikaansa. Niinpä Erik pysyi kotiseudulla ja työskenteli maatilalla.

Hän kuunteli tilalla asuvan isoäitinsä kertomuksia, jotka herättivät hänen mielenkiintonsa kotimaiseen kieleen ja kulttuuriin. Vuonna 1963 Erik Wahlberg väitteli Uppsalan yliopistossa filosofian tohtoriksi suomalais-ugrilaisista kielistä ja hänestä tuli suku- ja paikannimien tutkimuksen pioneeri Tornionlaaksossa.

Erik Wahlbergin tornionlaaksolaisia sukunimiä koskeva tutkimus sisältää materiaalina noin 10 000 sivua ja käsittää sukunimet molemmilta puolilta Tornionjokea. Tutkimus sisältää noin 130 000–140 000 perhettä. Suurin osa tutkimusaineistosta on saatavilla Pohjoiskalotin kulttuuri- ja tutkimuskeskuksen tutkijasalissa Övertorneålla.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?