Toimittaja: Kaisu Niska

Liisa Koivisto ja Iina Askonen rantautumassa.

TENGELIÖ – Kokonaismatkaltaan noin 160 kilometrin pituinen Yöttömän yön melontareitti avattiin virallisesti viime viikolla. Noin kymmenen hengen porukka osallistui reitin avajaismelontaan, joka lähti liikkeelle Haapakoskelta Portimokosken voimalaitoksen länsipuolelta. Päätepiste oli Millimajojen rannassa Aavasaksalla.

Matkan varrelle sisältyi Kuuroskoski, josta Kari Järvinen totesi, että se on melojalle haasteellinen, koska siinä ei ole kovin paljoa vettä. Haasteena ovat tällä kertaa kivet.

Alkuvalmistelut tehtiin kuivalla maalla, jossa Järvinen kertoi melomaan aikoville, millä tavalla kanootti käyttäytyy ja miten siinä pitää istua. Seisomaan ei missään tapauksessa saa nousta.

– Jos minä nousen seisomaan, älkää piitatko siitä, Järvinen sanoi ja ilmoitti meloneensa noin 40 vuotta, niin että hän saa jo vähän hölmöilläkin.

Tärkeä opeteltava asia oli, miten melotaan eli vedot, mitkä tehdään. Niistä Järvinen opetti kaksi tyyppiä, I- ja J-vedot.

Lisäksi on tärkeää, että kanoottiin saadaan jotakin kelluvaa ja kelluttavaa mukaan. Reissulla käytettävät kanootit kelluvat itsestään, koska niissä on kolme kerrosta ja välissä ilmakerros. Lisäkelluntaa saa kuitenkin varusteilla ja yksinkertaisin kelluttava varustepussi on jätesäkki.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 8.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?