Toimittaja: Osmo Pekonen

BASEL – Tornionlaaksossa 1736–1737 maapallon muotoa mitanneen ranskalaisen matemaatikon Pierre Louis Moreau de Maupertuis’n (1698–1759) muisto elää myös Sveitsissä, jossa hän on saanut viimeisen leposijansa. Maupertuis-säätiön puheenjohtaja Veli-Markku Korteniemi ja Lapin yliopiston sivistyshistorian dosentti Osmo Pekonen vierailivat menneenä kesänä Maupertuis’n jalanjäljillä useilla alppimaan paikkakunnilla.

Vuonna 1756 syttyi seitsenvuotinen sota, jossa Preussi ja Ranska taistelivat vastakkaisilla puolilla. Preussin tiedeakatemian presidentiksi valittu Maupertuis, joka tuolloin oleskeli Ranskassa, joutui yhtäkkiä hankalaan tilanteeseen. Omien sanojensa mukaan hän oli ”preussilainen Ranskassa ja ranskalainen Preussissa”, eikä hän tiennyt mihin maahan hänen pitäisi mennä.

Sitä paitsi Maupertuis oli kuolemansairas. Hän sairasti keuhkotautia ja kärsi tuskallisesta yskästä ja verensyöksyistä. Lääkärien neuvosta hän matkusti Etelä-Ranskaan lämpimämpään ilmanalaan parantelemaan vaivojaan.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 10.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?