Toimittaja: Kaisu Niska

Tämän kesän värinä keltainen

TORNIONLAAKSO – Jo muutaman kesän ajan olemme saaneet tottua siihen, että paalatut ja muovitetut rehupaalit pelloilla eivät ole olleet enää pelkästään valkoisia. Ensin tulivat pinkit rehupaalit, seuraavana kesänä vaaleansiniset ja vuosi sitten ”Suomi 100” -vuoden kunniaksi valkoisen parina oli sinivalkoinen sekä selkeä sininen, jolla tehtiin valkoisten paalien kanssa Suomen lippuja pelloille.

Sen lisäksi, että erilaisilla väreillä ilahdutetaan paalit näkeviä ihmisiä, muutamilla on myös oma hyväntekeväisyysmerkityksensä. Pinkillä muovilla tuetaan Rintasyöpäyhdistyksen toimintaa, vaaleansinisellä puolestaan Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen toimintaa.

Rintasyöpäyhdistys ry on valtakunnallinen potilasjärjestö ja Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenjärjestö. Samoin Suomen eturauhassyöpäyhdistys on valtakunnallinen potilasjärjestö ja se toimii eturauhassyöpään sairastuneiden sekä heidän läheistensä hyväksi.

Lasten ja nuorten syöpäkampanja

Tämän kesän hyväntekeväisyysvärinä on keltainen, ja kampanjalla tuetaan syöpään sairastuneita lapsia ja heidän perheitään. Keltainen väri valikoitui tähän kampanjaan Suomessakin, koska sitä käytetään maailmalla usein lasten ja nuorten syöpätietoisuus- ja hyväntekeväisyyskampanjoissa.

Järjestö, jonka toimintaa keltaisella värillä tuetaan, on Sylva ry. Se on ainoa valtakunnallinen potilasjärjestö, joka tarjoaa suoraan vertaistukea lasten ja nuorten syöpiin sairastuneille.

Jokaisesta hyväntekeväisyysrullasta lahjoittavat kalvon ostanut maataloustuottaja, Raisioagro sekä Trioplast jokainen yhden euron hyväntekeväisyyteen. Viimeisen kolmen vuoden aikana tällä tavalla on kerätty syöpäyhdistyksille yli 50 000 euroa.

Musta ja vihreä väri?

Valkoinen paalausmuovi on varsin suomalainen ilmiö, sillä esimerkiksi muualla Pohjoismaissa paalaukseen käytettävä muovikalvo on useimmiten vaaleanvihreää tai vihreää. Se voi myös olla mustaa. Osassa Eurooppaa valkoisen muovin käyttö paalaukseen on jopa kielletty maisemallisista syistä.

Kenties tulevina vuosina valkoiset ”traktorinmunat” (tai dinosauruksen munat?) häviävät Suomessakin pelloilta, ja niiden tilalle tulee erilaisia värillisiä palloja; eteläisessä Suomessa on jo tänä kesänä ollut nähtävissä myös mustia ja vihreitä rehupalloja.

Onko musta pallo kauniimpi kuin valkoinen – ehkä ei, mutta ei se tosiaankaan pistä silmään yhtä räikeästi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?