Toimittaja: Minna Siilasvuo

TORNIONLAAKSO – Välittömästi toisen maailmansodan päättymisen jälkeen Zbrojovka-yhtiön tehtaalla Brnon kaupungissa silloisessa Tsekkoslovakiassa käynnistyi kuumeinen Zetor 25:n prototyypin kehittely.

Zetor 25A ja Zetor 25K -malleja valmistettiin Brnossa vuodesta 1946 vuoteen 1961. Hankkija toi Suomeen kaksi Zetoria koekäyttöön vuonna 1951, ja seuraavana vuonna Zetorit tulivat Suomen markkinoille.

Zetorien menekkiä lisäsi kaksi merkittävää asiaa: niitä möivät Hankkija ja Osuuskauppa, joten ne olivat helposti maaseudun asukkaiden tavoitettavissa. Lisäksi Zetorin saattoi maksaa osamaksulla, ja maksuksi kelpasivat myös vilja tai puutavara.

Kevättalvella 1955 valtioneuvosto asetti komitean pohtimaan traktoreiden maahantuonnin vapauttamista. Mietintö valmistui syksyllä 1957, ja sen seurauksena maahantuonti vapautui.

Zetor ei kestänyt länsitraktorien kilpailua, vaan sen myynti tyrehtyi, joskaan ei täysin loppunut. Viimeisiä vuosimallin 1961 Zetor 25:ia myytiin Seinäjoella Hankkijan varastosta vielä vuonna 1962.

2000-luvulla Zetorien arvostus on elpynyt, ja nykyään Suomessa on useita harrasteyhdistyksiä. Kunnostettavat Zetorit sen sijaan ovat käymässä vähiin, sillä melkein joka latoon ja kuusen alle on jo kurkistettu.

Zetorin kunnostamiseen uppoaa helposti 600–700 työtuntia ja 6000–7000 euroa, mutta harrastushan se on. Silloin ei kysytä hintaa.

Suomessa myydyistä Zetor 25:a ei ole olemassa tarkkaa tilastoa, mutta niitä arvellaan olleen noin 13 000. (MS)

Juttu Alkkulassa pistäytyneistä Zetoreista Meän Tornionlaakson sivuilla 10–11.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?