Toimittaja: Pirjo Satta

YLITORNIO – Omat vahvuudet, ideointi, luovuus ja yhteistyö, siinä oivalliset työkalut Markus Leukumaan ja Juhana Korvan tuotannon käynnistämiselle kesäyrittäjinä. Nuori Yrittäjä -ohjelmassa perustetaan oikealla rahalla toimiva NY-yritys. Työelämätaidot ja taloudenhallinta vahvistuvat sekä vuorovaikutustaidot ja yrittäjämäinen asenne kehittyvät.

Pojat tulivat innokkaina Niuron rantaan kertomaan kuuman työpäivän jälkeen, mitä heidän kesäyrityksensä Pihatyöt Ylitornio NY oikein pitää sisällään.

– Innostuimme tähän yrittäjyyteen lukion kautta ja vanhempien kannustamina. Me ilmoitimme Facebookissa, laitoimme kauppoihin ilmoituksia ja kävimme jakamassa niitä postilaatikoihin. Tosin ilmoituksia riitti vain puolelle kylää ja sitten tulikin kiire, kun työtilauksia rupesi tulemaan, pojat nauravat.

– Me pyöritämme omaa yritystä, hankimme itse työpaikat ja näin voimme ehkä tienata vähän enemmän. Meillä on ollut aivan hyvin töitä, vaikka nurmikko ei ole niinkään kasvanut kuuman kesän vuoksi. Puolet työtarjouksista on tullut tasapuolisesti yrityksiltä ja yksityisiltä talouksilta. YBT:llä olimme järjestelemässä varastoa ja leikkaamassa nurmikkoa. Karemajoilla kävimme myös leikkaamassa nurmikkoa ja trimmaimassa sekä siistimässä raivausmetsää.

Työvälineet omasta takaa

Markuksella ja Juhanalla ovat omasta takaa työvälineet, joilla he pääsivät alkuun. Yhden raivaussahan he kuitenkin joutuivat investoimaan. Vakuutus tulee NY:n kurssin kautta.

– Olemme huomanneet, kuinka hankalaa tarjousten tekeminen on. Helposti tulee aliarvioitua omia työtunteja ja aikaa, joka työhön menee. Tämän myötä oppii myös kirjanpitoa, jos tulevaisuudessa harkitsee yrittäjyyttä. Lisäksi tästä saa opintopisteitä ammattikorkeakouluun ja yliopistoon, jos sinne olisi joskus menossa. Myös lukion kursseihin tämä kesäyrittäjyys on eduksi.

Sään viilennettyä Markuksella ja Juhanalla on edessä ladon ja talon ulkomaalaus. Terassin rakentaminen on todennäköisesti edessä oleva urakka.

– Vielä on hyvää työaikaa työskennellä elokuun loppuun koulun ohessa iltahommina. On tämä niin mukava kokemus, Markus ja Juhana ylistävät.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?