Toimittaja: Kari Kaulanen

Marja Tuominen ja Annikki Kariniemen veljentytär Susanna Kouri.

TORNIONLAAKSO – Annikki Kariniemen syntymästä tuli viime tiistaina 105 vuotta. Kirjailijattaren syntymäpäivänä Annikki Kariniemi -kirjallisuusseura järjesti retken Annikin jäljille.

Matkalla kirjallisuusseuran puheenjohtaja Marja Tuominen kertoi Annikin elämänvaiheista. Annikki kävi keskikoulun Rovaniemellä 1931 ja oli sen jälkeen töissä muun muassa viinakaupan myyjänä, opettajan sijaisena sekä Rajavartiossa konekirjoittajana. Vuosina 1941–1944 Annikki Kariniemi toimi Yhteysesikunta Roissa eversti Oiva Willamon sihteerinä, ja meni naimisiin hänen kanssaan vuonna 1944.

– Sodan jälkeen Annikki asui Tammisaaressa, ruotsalaisella alueella. Annikki ei ilmeisesti puhunut ruotsia kovin hyvin ja Willamo keksi, että hän voisi kirjoitella, jotta ei pitkästyisi. Niin Annikki kirjoitti teoksen Erään etelännaisen Lapin rakkaus, jota hän tarjosi turhaan kustantajille.

Varsinainen kirjoittaminen Annikilla alkoi Willamon jäätyä eläkkeelle. Pariskunta siirtyi takaisin Lappiin 1948. Annikin esikoisteos Poro-Kristiina ilmestyi 1952.

– Kirja oli aikamoisen tuskan takana. Kustantaja palautti sen vähän ivalliseen sävyyn ilmoittaen, että se karsiutui suuressa syyserotuksessa. Myöhemmin se ilmestyi hieman korjattuna, uudelleen kirjoitettuna, ja siitä tuli suorastaan menestys.

Tämän jälkeen Kariniemi nousi esiin eräkirjailijana. Hän oli ensimmäinen eräkirjailija Suomessa ja ensimmäinen naiseräkirjailija Pohjoismaissa.

– Vieläkin jossakin eräkirjallisuusmääritelmässä sanotaan, että eräkirjallisuus on miesten kirjoittamaa kirjallisuutta toisille miehille.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulla 2.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?