Toimittaja: Kari Kaulanen

TURTOLA – Suomalaisessa pelimannimestarilla täydennettyä Ruotsin tornionlaaksolaista huippuosaamista oli tarjolla Turtolan koululla viime perjantaina, kun pelimanniyhtye WAO-yhtye esitti Vilho Akseli Ollikaisen sanoittamia ja osin myös säveltämiä lauluja salintäyteiselle yleisölle.

Vilho Akseli Ollikainen syntyi vuonna 1934 Siilinjärven Pöljän kylässä. Perhe hajosi, kun hän oli pieni, ja hänen äitinsä muutti Ruotsin Tornionlaaksoon. Sotien jälkeen Vilho seurasi äitiään Hakkaksen kylään. Myöhemmin hän muutti Ullattiin, missä hänellä oli pieni maatila. Jonkin aikaa hän kävi työssä myös Malmivaaran kaivoksella. Hän kuoli vuonna 1998.

Vilho Ollikainen kirjoitti runoja ja lauluja, joita hän nauhoitti C-kaseteille. Jord-yhtyeestäkin tuttu muusikko Jan Johansson on paneutunut Ollikaisen jäämistöön, johon kuuluu nelisensataa kasettia ja lukuisia kansioita.

Johansson on kirjoittanut niiden pohjalta näytelmän Tjära människa, jonka suomalainen nimi on Vastahankaan.

Vuonna 2015 perustettu WAO on kiertänyt Ruotsissa aina Göteborgia myöten. Ohjelmassa on ollut kyseinen näytelmä ja sen jälkeen Ollikaisen lauluihin perustuva konsertti.

WAO:n suomalaisjäsen, Arto Järvelä, kertoi, että tarkoituksena on tulevaisuudessa esiintyä näytelmän ja konsertin kanssa myös Suomessa.

Vuonna 2017 WAO julkaisi Vilho Akseli Ollikaisen lauluista levyn Maailma on hullu. Levyllä kuullaan myös Vilhon itsensä laulamana kappale, ruotsinkielinen Tango rock, joka on hänen vuonna 1978 kotikeittiössään äänittämältään kasetilta.

Lisäksi levyllä on Arto Järvelän Vilhon vaiheista tekemä kalevalamittainen laulu Vaka Vilho Ollikainen.

Turtolan konsertti kertoi oivasti Ollikaisen tuotannon monipuolisuudesta ja hänen monissa asioissa aikaansa edellä olevasta ajattelustaan.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?