Toimittaja: Eija Koivumaa

TORNIONLAAKSO – Ylitornion-Pellon Luonto ry järjesti yhteistyössä Muonion ja Kolarin luonto ry:n kanssa retken Aalistunturille. Sen tavoitteena oli lisätä alueen tunnettavuutta Tornionlaaksolaisten keskuudessa.

Retken järjestäjä Ylitornio-Pellon Luonto ry:n varapuheenjohtaja Saara Laivamaa kertoi yhdistykseen tulleen nyt uutta puhtia, kun Pellon ja Ylitornion yhdistykset yhdistettiin. Yhdistys järjestää retkiä ja antaa kannanottoja luontoon liittyvistä asioista.

Portaaleja, valokuvausta ja koiran ulkoilutusta

Matti Voipio lähti Lankojärveltä Aalistunturille. Tavoitteena oli ulkoiluttaa koiraa ja päästä tutustumaan syvemmin paikkaan. Hän kertoo liikuttavansa vetokoiria työkseen. Voipio asustelee ilman verkkosähköä ja elää ekologisesti.

– Kunnostamani auto, joka kulkee etanolibensalla ja jolla ajan vain pakolliset ajot, on varmasti ympäristöystävällisempi kuin uusi sähköauto.

Nuoruuden kotikuntaan, Helsinkiin, Vuopio ei lähtisi enää millään. Kasvava liikenne ja työmatkailu ihmetyttää, vaikka joukkoliikenteellä pääsee mihin vain.

– Helsinkiä, jossa kannoin puita viidenteen kerrokseen lapsena, ei enää ole.

Kirsti Päivinen toteaa itse Aalistunturin tuoneen hänet retkeilemään.

– Jos ihan totta puhutaan tulin valtaamaan tänne portaalia. Pelaan Ingress-nimistä peliä puhelimella. Se on vähän kuin aikuisten Pokemon. Tytär minut siihen innosti, jotta sai liikkumaan enemmän ja onnistui, Päivinen kertoo hymyssä suin.

Aalistunturille tuleminen on ollut muutenkin Päivisen haaveena, mutta retkeily yksin ei ole houkutellut.

– Seuraavalla kerralla uskallan tulla yksinkin, kun tiedän reitin.

Tanja Mäntykin toteaa, että yksin ei ole kiva lähteä, jos sattuu eksymään. Ryhmässä, jossa on myös kokeneempia kulkijoita, on mukavampaa retkeillä.

Juhani Syväoja Ylitorniolta kertoo kulkeneensa paljon erämaisemissa valokuvaamassa.

– Tänä aamuna olen jo istunut Aavasaksan jyrkänteellä kameran kanssa. Sumusta vapautuva Tengeliöjoki on mitä kaunein.

Hän on myös tehnyt pohjapaperin Lounais-Lapin erämaa -kansallispuistoesitykseen, joka on jätetty Ympäristöministeriölle vuonna 2020. Ehdotettu kansallispuisto sijoittuu Ylitornion, Rovaniemen ja Tervolan kuntien alueelle sisällyttäen Natura2000-alueet Mustiaapa-Kaattasjärven ja Kilsiaapa-Ristivuoman soidensuojelualueet sekä Romppaiden lehtojensuojelualueet että Louevaaran upeat vanhat metsät.

Saara Laivamaa jatkaa, että tähän erämaiseen luontokokonaisuuteen voi vaikuttaa Mawsonin kulta-koboltti-uraanikaivoshanke, joka sijoittuisi osaltaan Natura-alueelle. Ylitornion kunta on tehnyt kesällä kaivosyhtiön kanssa kaavoitussopimuksen.

– Kolari, Pello ja Ylitornio voisivat panostaa yhteistyöhön ja liittää alueiden kolme kansallispuistoesitystä yhdeksi Länsi-Lapin kansallispuistoksi. Se olisi kannattavinta niin taloudellisesti kuin kuntalaisten hyvinvoinnin ja kannattavuuden kannalta, Laivamaa pohtii.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivuilta 8-9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?