Toimittaja: Anssi Tapio

YLITORNIO – Vuoden nuoren lappilaisen yrittäjän tiistaiaamu ei poikkea muista arkipäivistä. Vitriini täyteen herkkuja, lounasta valmiiksi, muutama vastaus tarjouspyyntöihin ennen ravintolan avaamista.

Ja niin ravintola Väylän yrittäjä Laura Saloniemi mieluusti päivänsä viettääkin, suorittavassa työssä paperien pyörittelyn sijaan.

Saloniemen kolmevuotias yritys on löytänyt paikkansa Ylitornion yritysten joukossa. Hyvä alku ja kolmen vuoden työ palkittiin Lapin yrittäjien myöntämällä Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla viime viikonloppuna. Yrittäjä itse sai kuulla asiasta jo hieman aiemmin.

– Siitä asti oltiin hipihiljaa, Saloniemi kertoo.

Saloniemi on yrittäjäperheestä, joten hänellä oli yrittäjäksi alkaessa selvät suunnitelmat – hyvin selvät. Hän lähti Ylitornion yritysneuvojan luokse 40-sivuisen yrityssuunnitelmapaperinivaskan kanssa. Papereissa oli tiiviisti tekstiä, kuvia, pohjapiirrustuksia, käsin piirretty baaritiski ja keittiö.

– Olen sellainen, että suunnittelen ja lasken, mutta sitten kun päätän, niin se myös tehdään. Silloin mennään eikä meinata.

Suunnitelmaa yksinkertaistettiin, ja sen jälkeen kävi hieman tuurikin. Alkkulanraitin päässä oleva liiketila oli vailla yrittäjää. Puoliso Riku Honkuri, joka perusti oman korjaamonsa samoihin tiloihin, vinkkasi, että siinä voisi olla paikka Saloniemen unelmien yritykselle. 

Saloniemi pääsi vaikuttamaan tiloihin alusta asti. Keittiö rakennettiin olemassa olevaan hallirakennukseen, ravintolasali tuli laajennusosaan. 

Suunniteltu baaritiski oli tilaustyönä liian arvokas budjettiin, joten sellainen piti tehdä itse.

– Käsisirkkeli ja kuviosaha tulivat noina viikkoina tutuiksi, eikä sormiakaan katkennut.

Tilasta tuli oman näköinen, ja oman näköistä on toiminta muutenkin. Esimerkiksi kestävä kehitys on tärkeä osa Saloniemen liikeideaa. Se näkyy esimerkiksi siinä, että lounaan hävikkiruoka myydään mieluummin edullisesti take awayna kuin heitetään hävikkiin. 

Ruuan raaka-aineissa panostetaan paikallisiin ja suomalaisiin raaka-aineisiin. Mahdollisuuksien mukaan raaka-aineita tilataan suoraan tiloilta, kuten nyt Tasalan tilalta ja Niemisen tilalta Tervolasta.

Lue koko juttu Meän tornionlaakson sivulta 7.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?