Toimittaja: Anssi Tapio

YLITORNIO – Sivupöydällä on sata vuotta.

Kansioita, viirejä, laitteistoa, vanha kylttikin. Ne kuuluvat Ylitornion vanhimmalle yritykselle. 

Arvaatko, mistä yrityksestä on kyse?

Ylitornion Osuuspankista. Se täyttää sata vuotta ensi viikolla.

Ylitornion Osuuspankin toimitusjohtaja Laura Harju-Autti ja Aila Kaski selailevat yhtä pöydän kansioista. Se on vuodelta 1929 ja sisältää muun muassa tuon vuoden pankkitapahtumia. Yhdelle hakijalle on kirjausten mukaan myönnetty tuhannen markan laina rakentamista varten, kahdeksi vuodeksi, yhdeksän prosentin korolla.

– Ja nyt nopeasti nousseita nykykorkoja kauhistellaan, Harju-Autti huomauttaa.

Maitotilipäivät olivat kiireisiä

Harju-Autti on ollut Ylitornion Osuuspankin toimitusjohtaja nyt reilut kolme ja puoli vuotta, lyhyen siivun pankin historiaa. Aila Kaski ehti olla osa Ylitornion Osuuspankin tarinaa selvästi pidemmän aikaa, lähes puolet sen olemassaolosta. Kaski työskenteli pankille muutamaa kuukautta vaille 41 vuotta.

Työura alkoi 19-vuotiaana, 19. marraskuuta vuonna 1954. Kaski ei hakenut töitä, vaan hänet kutsuttiin töihin. Kasken isä oli hallintoneuvoston jäsen, ja hänen kanssaan asiat oli puhuttu valmiiksi.

Osuuskassan hoitajana oli aloittanut muutama vuosi aiemmin Martti Vanhatalo. Vanhatalo oli ylitorniolaisille hyvin tuttu myös monesta luottamustoimesta, ja hän tunsi monet asiakkaista.

– Hän oli maatalousneuvojan apulainen ja kiertänyt pitäjää, Kaski kertoo.

Kiireisimpiä pankkipäiviä olivat ne, joina ihmiset tulivat hakemaan maitotilinsä. Silloin pankissa saattoi olla toistakin miljoonaa markkaa tiiviissä sadan setelin nipuissa, aina sata seteliä kutakin.

Ihmiset tulivat laskupinon kanssa. Pankin henkilökunta hoiti maksut käsin. Mitä laskuista jäi yli, otettiin mukaan tai jätettiin tilille.

Nykyisin pankeissa ei ole juuri lainkaan käteistä.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 6.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?