Toimittaja: Eija Koivumaa

Maanviljelijä Markku Matti ja Lapin ammattikorkeakoulun asiantuntija Laura Post ohrapellon laidalla puinnin jälkeen.

TORNIONLAAKSO – Kesällä pellon piennarta kävellessä mellevän makea tuoksu saattaa yllättää kulkijan. Kevyt tuulenvire kuljettaa nenään ohranjyvien aromin. Syksyllä painavat jyvät pullistelevat kuorista ja tuleentuneet tähkät ovat kumartaneet päänsä kertoen olevansa valmiita sadonkorjuuseen.

Ohran viljely on lisääntynyt tämän kesän aikana Tornionlaaksossa. Maanviljelijä Markku Matti on aloittanut ohran viljelyn jälleen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Hänen kotitilallaan ohraa on viljelty niin kauan kuin hän muistaa.

– Haapakosken myllyssä jyvät jauhettiin ja jauhoista tehtiin ohrarieskaa, Markku muistelee.

Markku on itse hoitanut tilaa vaimonsa Marja-Riitan kanssa 36 vuotta. Hän kertoo, että kymmenen vuotta sitten oli vielä paljon märkiä syksyjä, mikä vaikutti ohran viljelystä luopumiseen. Myös säilöminen vaati paljon ihmistyötä, kun jyvät säilöttiin suursäkkeihin.

– Kun hakkasi jäisiä jyviä lekalla myllyyn, päätös ohran viljelyn lopettamisesta oli helppo.

Ohra on koko Suomen eniten viljelty vilja. Luonnonvarakeskus uutisoi Suomen tämän vuoden satoarvioksi 1,4 miljardia kiloa. Viime vuonna ohrasato oli pienin lähes 50 vuoteen, ja ohrapulaa koettiin sekä maatiloilla että teollisuudessa.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 14.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?