Toimittaja: Kaisu Niska

”Erilaisia lajeja on varmaan jotain 140”, Arja Antti kertoo.

AAVASAKSA – Valtakunnallinen Avoimet puutarhat -teemapäivä järjestettiin tänä kesänä jo seitsemättä kertaa. Ylitornion kunnasta mukana oli tällä kertaa vain yksi puutarha, Arja ja Aarni Antin kotipuutarha Aarninkenttä Aavasaksalla. Antit kertovat, että puutarhaa on rakennettu 30 vuoden aikana alueelle, missä aikaisemmin oli pelkkää peltomaata.

Aarninkentäksi puutarha on nimetty isännän mukaan, koska hän on tehnyt isoimmat ja raskaimmat työt – tosin joskus myös konevoimaa apuna käyttäen – ja saa edelleen rakentaa uusia penkkejä ja istutusalueita. Puutarhassa nyt kasvavien kukkien, hyötykasvien ja pensaiden paikka saattaa jo tänä syksynä vaihtua toiseen paikkaan, kun Arja uudistaa istutuksia.

– Kyllä tämä uudistuu joka vuosi jollain tavalla. Mie siirtelen kukkia paikasta toiseen, kun joku ei tunnu kasvavan kunnolla tai ei vaan näytä hyvältä jonkun toisen vieressä. Lisäksi tulee joka kesä hankittua joku uutuus joko Tornionlaakson taimitarhalta, tai sitten istutan joltakin ystävältä saamiani alkuja, Arja kertoo.

Puutarhaa kierrettäessä hän sanoo monesta komeasta kukasta, ”tämänkin alun mie sain yheltä ystävältä” ja lisäksi hän kertoo monen jo varsin komealta näyttävän penkin kohdalla, että se tehtiin viime kesänä.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 8.

Penkit on useimmiten reunustettu pyöreähköillä luonnonkivillä ja hiekalla. Joidenkin puiden tai pensaiden juurella on kuorikatetta. Aloittelevan puutarhurin silmään pistää se, että kukkapenkkien multa ei näytä olevan kovin tummaa eikä tiivistä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?