Toimittaja: Kari Kauppinen

TORNIONLAAKSO – Pellossa äänestysaktiivisuus romahti sunnuntaina verrattuna ennakkoäänestysintoon. Pello on Lapin kakkonen äänestysaktiivisuudessa. Pellossa äänesti 57,0 prosenttia äänioikeutetuista.

Vielä ennakkoäänien jälkeen Pello oli Lapin ykkönen ja koko maan kakkonen.

Ennakkoääniä Pellossa annettiin 1235 ja sunnuntaina vaalipäivänä 420, yhteensä siis 1655. Ennakkoääniä annettiin prosenteissa 42,6 ja vaalipäivänä ääniä kertyi 14,5 prosenttia.

Lapin ykkönen on Utsjoki (58,6).

Kolmanneksi aktiivisin Lapin kunta äänestämään oli Ylitornio (54,7). Vaalipäivänä ääniä tuli 20,3 prosenttia, ennakkoon 34,4. Äänimäärissä vaalipäivänä annettiin 682 ääntä ja ennakkoon 1157, yhteensä siis 1839.

Lapin hyvinvointialueen äänestysprosentti on 47,4 ja koko maan 47,5.

Vaalikahvit pois Lapista

Pelloon oli ennakkoäänien jälkeen tarjolla vaalikahvit. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue oli haastanut Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueet äänestysprosenttikisaan. Hävinneet hyvinvointialueet tarjoavat torikahvit voittaja-alueelle. Kahvit tarjotaan kesän päälle sen kunnan torilla, missä on voittaja-alueen suurin äänestysprosentti.

Vielä ennakkoäänien jälkeen Lappi oli kärjessä.

Lopullisesti näistä neljästä hyvinvointialueesta oltiin aktiivisimpia Keski-Pohjanmaalla, jossa äänesti 51,2 prosenttia äänioikeutetuista. Pohjois-Pohjanmaan äänestysprosentti on 48,1, Lapin 47,4 ja Kainuun 45,5.

Kahvit juodaan siis Keski-Pohjanmaalla ja sen innokkaimmin äänestäneessä kunnassa Perhossa, jossa äänensä antoi 59,6 prosenttia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?