Toimittaja: Kari Kauppinen

PELLO – Miekojärven kansallispuiston mahdollista perustamista edeltävät kuulemiset ovat käynnissä. Seuraavan kerran asiaa esitellään yleisölle ensi viikon keskiviikkona 19. tammikuuta.

Kansallispuiston hyödyistä ja haitoista on kysytty jo aiemmin alueen asukkailta ja matkailijoilta. Uusi kansallispuisto sijoittuisi Pellon ja Ylitornion kuntien alueelle.

Aiemmin alueen asukkaille ja matkailijoille tehdyn kyselyn mukaan kansallispuistolla uskotaan olevan myönteinen vaikutus alueen imagoon, elinvoimaisuuteen, matkailun kasvuun ja työllisyyteen kuten myös uusien asukkaiden saamiseen ja alueen palveluiden ylläpitämiseen.

Kansallispuisto vaatii panostuksia. Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että nykyinen merkitty ja hoidettu reittiverkosto päivätupineen ja taukopaikkoineen ei riitä palvelemaan kävijöitä kansallispuiston perustamisen jälkeen. Myös nykyistä palvelutarjontaa pidettiin riittämättömänä kasvaville kävijämäärille. Tarvetta olisi venekuljetukselle saariin, väline- tai venevuokrauspalvelulle, majoituskapasiteetin ja ravitsemispalveluiden lisäämiselle sekä opastuspalveluille.

Vastaajien mielestä luontoon perustuvat yritykset ja kalastusmatkailu hyötyisivät eniten kansallispuiston perustamisesta, mutta maa- ja metsätalouden sekä porotalouden mahdollisuudet alueella voisivat jopa heikentyä. Myös muut matkailuyritykset hyötyisivät vastaajien mielestä kansallispuiston perustamisesta.

Vastaajien mielestä metsästys ja kalastus ovat osa paikallista kulttuuria ja identiteettiä sekä tärkeä virkistäytymisen muoto ja tuo monelle myös taloudellista hyötyä.

Tärkeinä pidettiin myös kulttuuristen perinteiden ja luonnon säilymistä tuleville sukupolville.

Jos kansallispuisto perustetaan, alueen asukkaita huolettaa myös roskaantuminen.

Myös vapaa-ajan asukkaita pitäisi vastaajien mielestä kuulla, kun puistoa suunnitellaan.

Ensi keskiviikon (19.1.) tilaisuus järjestetään etänä kello 17.30-20. Tässä linkki suoraan lähetykseen: https://ams02.arctic-connect.com/pello/home/watch/1031

Paikalla ovat muun muassa kunnanjohtajat Eero Ylitalo (Pello) ja Maija Pihlajamäki (Ylitornio).

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?