Toimittaja: Anssi Tapio

TORNIONLAAKSO – Tulee aluevaalit, ja hyvinvointialueiden valtuustoihin taidetaan valita lähes pelkästään isojen kaupunkien edustajia – meillä Lapissa siis rovaniemeläisiä. Miksi vaalitapa on näin epäreilu, vaaliasiantuntija, politiikan tutkija ja yliopistonlehtori Sami Borg?

– En allekirjoita, että vaalitapa suosisi keskuskaupunkeja. Vaalitapa on niin reilu kuin se voi olla, Borg arvioi.

Borg pitää tärkeänä, että vaalitapa on myös äänestäjille tuttu muista vaaleista, eduskunta-, kunta- ja eurovaaleista.

Ei kiintiöpaikoille

Pienissä ja keskisuurissa kunnissa kuitenkin pelätään, että oma kunta jää täysin vaille edustusta uudessa aluevaltuustossa. Olisiko ollut järkevää laittaa esimerkiksi jokaiselle kunnalle kiintiöpaikka valtuustossa?

Borgin mielestä ei.

– Kiintiöpaikat valtuustossa aiheuttaisivat monenlaisia ongelmia ja sekoittaisivat valtuuston rakennetta pahasti, Borg sanoo.

Jos joku valtuutettu on eräänlaisella kunnan kiintiöpaikalla aluevaltuustossa, hän kokee herkästi mandaattinsa olevan ajaa kyseisen paikan etua. Kun kaikki ehdokkaat saavat vaaleissa mandaatin ajaa koko hyvinvointialueen etua, he myös tekevät niin, Borg uskoo.

– Näen, että tämä vaalitapa on parempi.

Keskittäminen toimii

Aluevaalien lopputulemaan vaalitapa silti vaikuttaa.

– Voi hyvin käydä niin, että monesta kunnasta ei tule yhtään edustajaa valtuustoon, Borg sanoo, mutta lohduttelee lappilaisia, että esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on vielä enemmän pieniä kuntia, jotka saattavat jäädä ilman edustajaa.

Maakuntavaltuustojen kokokin suosii Lappia, sillä maakuntavaltuustosta tulee edustajien määrältä suhteessa suurempi kuin runsasväkisemmillä hyvinvointialueilla.

Aluevaaleissakin äänestäjällä on kuitenkin mahdollisuus taktikoida. Borgin mielestä äänten keskittäminen kunnassa voi olla toimiva taktiikka. Se nousee varmasti puheenaiheeksi kunnissa, kun mietitään, miltä ehdokaslistalta oman kunnan ehdokas olisi todennäköisintä saada paikallinen edustaja.

Jos esimerkiksi kunnalla on melko vahva ehdokas puolueessa, joka saa todennäköisesti paljon paikkoja, äänten keskittäminen on tehokas tapa saada oman kunnan poliitikko korkeammalle vertausluvulle ehdokaslistan sisällä.

– Taktikointi koskee lähinnä pieniä ja keskisuuria kuntia, Borg sanoo.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 6.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?