Hyvää uutta vuotta! Uutta on paitsi vuosi myös kunnanjohtaja. Aloitin sijaisena kesäkuussa ja vakinaisena virassa elokuun alussa. Kun samaan aikatauluun osuivat myöhennetyt kunnallisvaalit ja elokuussa aloittanut uusi valtuusto, on työtä ja vauhtia riittänyt kaikilla. Valtuustossa oli ennen 17 valtuutettua, nyt heitä on 21, joten ainakin kuntalaisten edustuksellisuus ja demokratia ovat saaneet lisävoimaa. 

Valtuuston kokousten striimaus alkaa tänä vuonna. Näin kuntalaiset pääsevät paremmin seuraamaan kokouksia. Valtuusto hyväksyi joulukuun kokouksessaan talousarvion ja investointisuunnitelman. Isoja investointeja ovat muun muassa Alkkulanraitin ylläpidon siirtyminen keväällä ELY-keskukselta kunnalle ja mittavan vesihuoltoparannuksen aloittaminen. Vanheneva vesijohtoverkosto vaatii laajaa saneeraamista.

Yhteistyöllä on merkitystä niin kuntien välillä kuin kunnan sisällä päättäjien kesken.

Kuntien välistä yhteistyötä jatketaan ostamalla rakennusvalvonnan palveluja Rovaniemeltä, ja Pellon kanssa alamme kartoittaa uusia yhteistyömuotoja. Vuonna 2023 voimaan tuleva sote-uudistus ja hyvinvointialueet laittavat kunnat aivan uusien haasteiden ja mahdollisuuksien eteen. Kuntien henkilöstöstä sote-palveluissa työskentelevät siirtyvät hyvinvointialueille ja lomituspalvelujen uudelleenjärjestelyjen myötä lomituspalvelut siirtyvät Ylitorniolta Muhoksen kunnan hoidettavaksi.

Sote-uudistus mahdollistaa kuntien täysmittaisen panostamisen kuntien elinvoimaan ja sivistykseen laaja-alaisesti. Alamme nyt valmistella kunnan uutta strategiaa ja siinä elinvoima sekä yritysten toimintaedellytykset ovat vahvasti mukana. Samanaikaisesti avautuu uusi EU-ohjelmakausi ja siellä on jaossa rahaa hyviin hankkeisiin yrityskentälle. Toivomme, että korona vihdoinkin hellittäisi otettaan ja mahdollistaisi matkailun käynnistymisen täysimääräisesti, että pääsemme markkinoimaan aluettamme ja saamme paljon matkailijoita.

Sivistyksen puolella iloitsemme uudesta Aavapeikon päiväkodista. Se on kaunis, toivottu ja toimiva rakennus. Olen myös tyytyväinen, että nuoriso on löytänyt tiensä Nuorisotalolle ja siellä on ollut todella paljon kävijöitä. Yhteisiä kokoontumisia ovat kaivanneet niin nuoret kuin muunkin ikäiset kulttuuritoiminnan nautiskelijat. Nuorisovaltuusto on ollut aktiivinen ja heidän esityksensä nuorisovaltuuston edustajan läsnäolon hyväksymisestä puheoikeudella kunnanvaltuuston kokouksissa, hyväksyttiin joulukuussa kunnanvaltuuston kokouksessa. Näin nuoret pääsevät paremmin vaikuttamaan ja osallistumaan kunnalliseen päätöksentekoon ja tulevaisuuden linjauksiin.

Vapaa-ajan puitteet Ylitorniolla ovat omaa luokkaansa. Vaikka ei olisikaan intohimoinen hiihtäjä, on täällä mahdollisuus harrastaa monenlaista. Kiitos muun muassa Kuntotalolle, Meän Opistolle, liikunta- ja urheiluseuroille sekä Tornionlaakson kirjastolle, joka palvelee nyt myös omatoimi-kirjastona. Tulevana kesänä viritellään henkiin pitkän tauon jälkeen Aawastock-tapahtuma Aavasaksalla.

Elokuussa kunnassa on mielenkiintoinen tapahtuma, kun jääkäriprikaatin sotilasvala järjestetään Ylitorniolla.

Muista äänestää aluevaaleissa. Ne ovat tärkeät vaalit. Niissä päätetään onko hyvinvointialueen valtuustossa myös Ylitornion edustaja vai päättävätkö muiden kuntien edustajat meidän puolestamme siitä millaiset sote-palvelut kunnassamme jatkossa on.

Maija Pihlajamäki

Ylitornion kunnanjohtaja

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?