Olemme parhaillaan risteyskohdassa, uuden ja vanhan vuoden välissä. Taakse jäävä vuosi 2021 oli monessa mielessä muutosten vuosi, ja sama meno näyttää jatkuvan myös ensi vuonna.

Tornionlaakson kuntakentällä on tapahtunut suoranaisia mullistuksia. Ylitornio sai kesällä uuden kunnanjohtajan, ja sekä Ylitornion että Pellon valtuustot uudistuivat näkyvästi. Ylitorniolla valtuustoon syntyi jopa uusi ryhmittymä, Ylitornion parhaaksi. Molemmissa valtuustoissa tapahtui myös nuorennusleikkaus.

Ensi vuonnakaan Tornionlaakso ei ole samea ja liikkumaton lammikko, vaan vesi virtaa ja pyörteilee entistä villimpään tahtiin. Heti alkuvuodesta äänestetään aluevaaleissa, ja todennäköisesti useimmille selviää viimeistään tulevan vuoden aikana, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Uhkakuvia on maalailtu leveällä pensselillä, mutta meidän täytyy luottaa siihen, että uusi aluevaltuusto toimii toivotulla tavalla. Ei ehkä ihan heti, mutta pian. Uudet aluevaltuutetut pääsevät rakentamaan alueellista sote-järjestelmää, ja he tarvitsevat siihen kaiken mahdollisen tiedon, tuen ja kannustuksen.

Tornionlaakso tarvitsee menestyäkseen kaikkien tahojen yhteistyötä. Emme voi enää kaivautua poteroihimme pitämään vain Pellon tai Ylitornion puolta. Meillä on paljon yhteistä ja sen pitäisi näkyä myös arjessa. Aina ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta tavoite voi silti olla sama: yhteinen hyvä ja Tornionlaakson – ja koko Lapin – menestys.

Yhteyksiä ja yhteistyötä tarvitaan myös Ruotsin suuntaan. Moni muistelee kaiholla sitä aikaa, kun Pellolla, Ylitorniolla ja Övertorneålla oli yhteispäivystys. Miten monelta pitkältä taksi- tai ambulanssimatkalta tai turhalta ja tuskalliselta odotustunnilta se alueen asukkaat säästikään!

Yhteistyötä voitaisiin tehdä nykyistä enemmän myös matkailun saralla, sillä sekä Suomen että Ruotsin puolella vierailee runsaasti matkailijoita Keski- ja Etelä-Euroopasta. Jo mahdollisuus ylittää raja noin vain on monelle eksotiikkaa – joskaan juuri nyt sitä ei voi koronan takia tehdä.

Meän Tornionlaaksokaan ei ole säästynyt muutoksilta. Viime keväänä yrityksen osake-enemmistö siirtyi Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oy:n haltuun. Muutoksen tiellä kun ollaan, sekin muutti hiljattain nimensä Hilla Group Oyj:ksi. Runsas 40 prosenttia lehden osakkeista on silti edelleen paikallisessa omistuksessa. 

Lukijoista tuntuu joskus siltä, että Meän Tornionlaaksossa on juttuja vain Pellosta (ylitorniolaisten mielestä) tai Ylitorniolta (pellolaisten mielestä). Se ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta lehdellä ei ole valtaa siirtää tapahtumia naapurikuntaan. Elämä ei ole aina tasapuolista, mutta aina kannattaa tukea paikallista yritystä!

Ensi vuonnakin Meän Tornionlaakso on mukana siellä, missä tapahtuu niitä tavallisia, ihmisen kokoisia asioita. Niitä tarinoita ei löydy maakunta- eikä iltapäivälehdistä.

Sanomalehtiviikolla helmikuussa Meän Tornionlaakso vierailee myös kouluissa kertomassa paikallislehden tekemisestä. Tiedä, vaikka innostuksen kipinä syntyisi jossakin kuulijassa.

Ensi vuonna jokainen meistä voisi kantaa kortensa kekoon ja kutsua kylään ihmisen, joka ei ole koskaan käynyt Tornionlaaksossa. Lopputulos voi yllättää, ja parhaassa tapauksessa alueelle voisi tulla tuhansia ihmisiä, jotka haluavat ehdottomasti tulla tänne uudelleen.

Me teemme rohkean uudenvuodenlupauksen: teemme ensi vuonna työssämme tai yksityiselämässämme yhden asian paremmin ja haastamme teidät kokeilemaan samaa. Muutoksia on takuulla luvassa!

Hyvää uutta vuotta toivottaen

Meän Tornionlaakson henkilökunta

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?