Toimittaja: Kari Kauppinen

TORNIONLAAKSO – Ruotsin rajalla on alettu maahantulon edellytyksenä vaatia tuoretta negatiivista koronatestitulosta riippumatta siitä, onko rajan ylittäjällä koronapassia eli jo kaksi tai kolme rokotetta tai onko hän sairastanut koronan.

Säädökset astuivat voimaan tiistaina 28. joulukuuta. Päätös on tällä tietoa voimassa tammikuun loppuun.

Tiukentuneiden maahantulosäännösten syy on sama kuin Suomessa, eli koronaviruksen omikron-muunnoksen raju leviäminen.

Testitulos ei saa olla vanhempi kuin 48 tuntia eli kaksi vuorokautta sillä hetkellä, kun Ruotsiin saavutaan.

Testi voi olla PCR/NAAT-testi tai antigeenitesti.

Testiä ei vaadita alle 12-vuotiailta.

Koska maahantulon edellytyksenä on tuore negatiivinen koronatestitulos, ei koronapassia tarvita Ruotsiin mennessä.

Poikkeus sääntöön ovat he, jotka asuvat toisessa maassa ja työskentelevät toisessa maassa. He voivat esittää rajalla joko rokotustodistuksen tai todistuksen negatiivisesta testituloksesta, joka ei saa olla viikkoa vanhempi.

Ruotsin poliisi kertoo, että mahdollisia poikkeuslupia ei voi hakea ennen rajalle saapumista, vaan rajapoliisi tekee aina päätökset rajalla esitettyjen asiakirjojen perusteella.

Ruotsin kansalaiset eivät kuulu testivaatimuksen piiriin. Testivaatimus ei koske myöskään Ruotsiin rekisteröityneitä ulkomaalaisia.

Rajalle satunnaisia tarkastuksia

Suomen rajavartiolaitos palauttaa tarkastukset länsirajalle myös Aavasaksalla ja Pellossa, mutta rajalla ei päivystetä jatkuvasti, vaan uhka- ja riskiarvioperusteisesti.

Vaikka rajalla ei koko ajan ole päivystystä, se ei vapauta rajanylityssäädöksistä kunkin yksilön kohdalla, vaan lain vaatimukset testituloksista ja muista varotoimenpiteistä ovat rajanylittäjän vastuulla.

Valvonnan palauttaminen tarkoittaa samaa kuin sisärajavalvonnan palauttaminen eli valvontaa tehdään Schengen-maiden välisillä rajoilla, ei vain Schengen-alueen ulkorajoilla.

Suomi vaatii myös testitulosta

Suomi vaatii satunnaisesti maahan tulevilta muilta ulkomaalaisilta kuin rajayhteisöjen asukkailta koronapassin eli todistuksen täydestä rokotussarjasta (kaksi tai kolme rokotetta joista viimeisimmästä on kulunut vähintään viikko) tai todistuksen alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronasta tai todistuksen sairastetusta koronasta ja yhdestä rokotteesta sekä myös negatiivisen testituloksen.

Testituloksena hyväksytään tulos sekä PCR- että antigeenitestistä.

Vaatimus koskee 31.12.2021 asti vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneitä ja 1.1.2022 alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Maahantuloperusteen välttämättömyys arvioidaan aina tapauskohtaisesti rajatarkastuksessa, jonka tekee rajatarkastusviranomainen.

Suomen säädökset tulivat voimaan myös 28. joulukuuta. Päätös on voimassa 16.1.2022 asti.

Suomen kansalaiselta ei testiä

Negatiivista testitulosta ei edellytetä rajalla Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset ammatti- tai siviilielämän syyt. Viime kädessä nämä arvioidaan aina rajalla.

Ruotsista saapuviin ei kohdistu poikkeuksia, mutta Norjasta Suomeen tuleviin kyllä. Jos on ollut Norjassa kahta viikkoa ennen Suomeen tuloa, pitää osallistua terveystarkastukseen maahantulon yhteydessä. Nämä terveystarkastukset ovat pakollisia myös Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville. Jos maahan tulijalla on esittää korkeintaan 48 tuntia vanha todistus ennakkoon tehdyn koronatestin negatiivisesta tuloksesta, ei pakolliseen terveystarkastukseen tarvitse osallistua.

Suomen kansalaiset ja Suomessa oleskeluluvalla olevat saavat aina saapua Suomeen.

Jokaisella on myös oikeus lähteä maasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikki ulkomailta Suomeen saapuvat matkustajat tekisivät koronan kotitestin maahan saapumisen jälkeen, jos heitä ei ole testattu maahantulon yhteydessä.

Övertorneålaisia koskevia säädöksiä

Rajayhteisön asukkaat eli esimerkiksi övertorneålaiset tarvitsevat Suomeen tullessaan jonkin seuraavista: täysi rokotussarja eli kaksi tai kolme rokotetta (koronapassi), todistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronasta tai enintään viikon (7 vuorokautta) ennen Suomeen saapumista tehdyn koronatestin negatiivisesta tuloksesta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?