Toimittaja: Johanna Muotkavaara

Ylitornion upea luonto antaa kipinää musiikin tekoon.

YLITORNIO – Ylitornion kunnan kulttuuripalkinto on myönnetty tänä vuonna Matti Lipposelle ja Tommi Kuuselalle. Tunnustus annettiin kiitoksena pitkäjänteisestä työstä, ilahduttavista karaoke-esityksistä ja torikeikoista.

Matti Lipponen laulaa suomalaista iskelmämusiikkia, kirjoittaa lauluja ja soittaa kitaraa. Toinen palkittu Tommi Kuusela hoitaa äänentoistopuolen, pyörittää Tommin Viihdepalvelu -yritystä ja toimii myös Lipposen kustantajana.

Meltosjärvi sydämessä

Matti Lipposen lauluissa tuodaan esille Ylitornion kuntaa, ja etenkin luonnonkaunista Meltosjärveä. Kuusivaaran kämppä -laulu on päässyt myös Radio Pookin soittolistalle. 

– Pääsin myös itse kertomaan radiossa, mistä laulu on saanut inspiraationsa, ja sain tuoda paikkakuntaa esille, Lipponen kertoo.

Laulu kertoo savottakämpästä, joka siirrettiin Rovaniemen Kuusivaarasta Meltosjärven kyläyhdistyksen voimin nykyiselle paikalleen. Järvestä Lipponen on tehnyt myös oman laulun, joka on Meltosjärven laulu. 

Näkövamma ei ole este

Lauluissa on omakohtaista kokemusta ja tarina kerrottavanaan. Neljä vuotta sitten Haukiputaalta Meltosjärvelle muuttanut Matti Lipponen on aina ihaillut sen kaunista luontoa. Hänellä on paikkaan tunneside lapsuudesta.

– Mummo ja pappa asuivat täällä, ja vierailin heidän luonaan usein. Pappa oli hyvä kalastamaan ja metsästämään, ja toimi esimerkkinä minulle, itsekin hirvimetsällä kulkeva Lipponen kertoo.

Seitsemänvuotiaasta saakka kitaraa soittaneella Lipposella todettiin näkövamma vuonna 2004, ja vuonna 2007 hän joutui jäämään silmäsairauden vuoksi eläkkeelle autonasentajan töistä. Näkövamma ei kuitenkaan ole ollut esteenä musiikin tekoon.

– Näkövammasta on toki haittaa, mutta se ei ole ollut este musiikin tekemiselle, Lipponen toteaa.

Sattuman johdatusta

Tommi Kuuselan elämään musiikki tuli vasta vuonna 2011 aivoinfarktin jälkeen. Tekemisen puute sai hänet kiinnostumaan musiikista. Kaivinkoneenkuljettajana toiminut Kuusela alkoi etsiä elämäänsä uutta sisältöä.

– Aika tuli pitkäksi, kun lääkärit laittoivat minut ensin vuodeksi sairaslomalle, ja sen jälkeen jäin eläkkeelle. Musiikki tuli silloin osaksi elämääni, Kuusela muistelee.

Kaksikon tapaaminen on heidän omien sanojensa mukaan mystinen juttu. Kuusela piti pieniä karaokekeikkoja kylillä vuonna 2017, ja Lipponen sattui tulemaan paikan päälle laulamaan. 

– Matti kehui äänentoistolaitteitani, ja ehdotti yhteistyötä. Hänellä oli jo kappalekin valmiina, mutta kustantaja vaan puuttui. Sanoin että kustantaja istuu tässä. Siitä se sitten lähti, Kuusela kertoo. 

Vuosittain kymmeniä keikkoja tehneelle parivaljakolle ovat parhaiten jääneet mieleen keikat palvelutaloilla. Musiikin piristävä vaikutus oli koskettavaa. 

Koronan aikaan keikat ovat tosin vähentyneet. Viime kesänä duo pääsi kuitenkin pitämään koronasta huolimatta ulkoilmakonsertteja torilla.

Kultturipalkinnon taustaa

Ylitornion kulttuuripalkinto myönnetään joko yksittäisestä merkittävästä kulttuuriteosta tai pitkäaikaisesta kulttuuritoiminnasta kunnassa. Palkinnon saajan tulee olla Ylitornion kunnan asukas tai ryhmän jäsenistä ainakin yhden on oltava Ylitornion kunnassa kirjoilla. 

Palkinto voidaan myöntää myös henkilölle tai ryhmälle, joka asuu muualla, mutta on toiminnallaan vaikuttanut merkittävästi Ylitornion kulttuurielämän tunnetuksi tekemiseen ja Ylitornion kunnan kulttuurielämään.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?