Toimittaja: Johanna Muotkavaara

Taksinkuljettaja Risto Juuso kertoo, että jatkossa Kela-taksin tilaaminen helpottuu. Hissimusiikkia ei tarvitse kuunnella puhelimessa yhtä paljon kuin ennen.

TORNIONLAAKSO – Vuodenvaihteessa Kelan korvaamiin taksimatkoihin tulee muutos.

Asiakkaan kannalta muutos koskee vain puhelinnumeroa Kela-taksiin. Vanha puhelinnumero, joka on ollut käytössä vuodesta 2018, lakkaa toimimasta joulukuun viimeinen päivä.

– Ennen taksi on tilattu soittamalla yhteen keskukseen, mutta nyt asiakkaalla on mahdollista valita kaksi keskusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa Kela-taksikyydin voi saada Lapissa kahteen eri numeroon soittamalla, Suomen Lähilogistiikan projektipäällikkö Kalle Ruikka kertoo.

Asiakkaan hoidettavaksi jää vain opetella uusi numero.

– Puhelinnumeroita tulee siis olemaan kaksi, ja taksiyrittäjät varmaan markkinoivat sitä numeroa, jonka yrittäjän alla he ovat, Ruikka jatkaa.

Muutoksesta ei kustannuksia asiakkaalle

Kelasta todetaan, että taksimatkojen korvattavuus ei muutu vuodenvaihteen jälkeen. Tämä ei aiheuta toimenpiteitä asiakkaalta.

Kelan taksimatkojen muutoksesta ei tule kustannuksia asiakkaille, sillä puhelinnumero säilyy edelleen maksuttomana. Asiakasmaksut säilyvät myös ennallaan. Asiakkaan omavastuuosuus on maksimissaan 25 euroa per matka, ja vuosiomavastuu on 300 euroa.

– Asiakkaalla tulisi olla kelakortti matkassa taksimatkalla, ja omavastuun tullessa täyteen matkassa pitäisi olla myös vuosiomavastuukortti. Näiden perusteella kuljettaja tietää veloittaa oikein, Ruikka toteaa.

Asiakas autetaan perille saakka

Kun asiakas käy sairaalassa, terveydenhuollossa tai vaikka kuntoutusasioilla, Kela korvaa taksimatkat, jos ne ovat terveydentilan tai liikenneyhteyksien vuoksi tarpeellisia.

Ylitorniolainen taksinkuljettaja Risto Juuso kertoo, miten tärkeää on iäkkään ja mahdollisesti sairaan asiakkaan auttaminen taksista perille saakka myös jatkossa.

– Kuljettajia myös koulutetaan asiakkaiden auttamiseen esimerkiksi sairaalan osastolle asti. Moni iäkäs saattaa kokea huolta ja viettää unettomia öitä siitä, miten he osaavat toimia osastoilla yksin, Juuso toteaa.

Juuson mukaan yhdisteltyjä kyytejä ei toistaiseksi koronan vuoksi ole. Kelakyydillä voi kulkea hyvinkin sairaita henkilöitä, joten turhia riskejä altistumisille ei oteta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?