Toimittaja: Kari Kauppinen

Matkalla sankaripatsaalle. Pekka Pukema (oik.) edusti Ylitornion reserviläisiä, Kalervo Pääkkö Ylitornion reservinupseereita ja Simo Rousu Ylitornion reserviläisiä ja veteraanijärjestöjä.

YLITORNIO – Ylitornion itsenäisyyspäivän juhlallisuudet typistyivät koronan myötä juhlajumalanpalvelukseen ja sankarihaudoilla käyntiin. Suomi täytti itsenäisenä valtiona tämän viikon maanantaina 104 vuotta.

– Itsenäisyys ja päätäntävaltamme omiin asioihimme, ei ole ollut itsenäisyyden vuosikymmeninä aina itsestäänselvyys. Juuri tätä olemme nyt kokoontuneet muistamaan tänne Ylitornion sankarihautausmaalle, Ylitornion kunnan tervehdeyksen tuonut Ville Impiö totesi sankarihautain juurella jumalanpalveluksen jälkeen.

Suomen itsenäisyyspäivässä sota ja sen sankariteot ovat yhä vahvasti läsnä. Ja saavat ollakin.

– Tänne kirkon vierelle ovat päätyneet he, jotka antoivat nuoren elämänsä isänmaan ja meidän kaikkien vapauden tähden. Ikuisesti muistamme heitä, jotka halusivat rauhaa, mutta joutuivat vastaamaan väkivalloin idästä noussutta uhkaa vastaan.

– 82 vuotta takaperin syttynyt talvisota oli Suomen osalta puhdasta puolustussotaa. Suomi oli joutunut kahden eurooppalaisen diktaattorin pelinappulaksi. Aiemmin syksyllä Viron veljeskansa ja muut baltit olivat joutuneet taipumaan Neuvostoliiton vaatimusten edessä ja koko Baltian miehitys oli lähtenyt käyntiin.

Suomen tie kulki toista väylää ja maa säilyi itsenäisenä.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?