Toimittaja: Minna Siilasvuo

YLITORNIO – Ylitornion valtuusto päätti kokouksessaan pitää ilman soraääniä kunnan tuloveroprosentin kuluvan vuoden tapaan 20,00:ssa myös vuonna 2022. Näin Ylitornion tuloveroprosentti jää paitsi alle Lapin kuntien keskiarvon 21,17, myös alle koko maan keskiarvon 20,02.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti myös kunnanhallituksen kiinteistöveroprosentteja koskevan esityksen. Kaikki säilyvät ennallaan yleisen kiinteistöveroprosentin ollessa 1,10 prosenttia.

Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero on ensi vuonnakin 0,50, muun kuin vakituisen asuinrakennuksen 1,30, rakentamattoman rakennuspaikan (ei yleiskaavaa) 2,00, voimalaitoksen 3,10 ja yleishyödyllisten yhteisöjen rakennusten ja maapohjan 0,00 prosenttia.

Myös tarkastuslautakunnan arviointikertomus merkittiin tiedoksi keskusteluitta.

Rakennusvalvonta puhuttaa edelleen

Veroprosentit kiinnostavat ymmärrettävästi kuntalaisia, mutta valtuutettuja elähdytti erityisesti rakennusvalvonnan tehtävien järjestäminen Ylitornion kunnassa. Aiheesta sukeutui pitkä keskustelu, jonka alusti etäyhteydellä Rovaniemen kaupungin ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi.

Kunnalla on ollut vuodesta 2013 Rovaniemen kaupungin kanssa sopimus rakennusvalvonnan tehtävien hoitamisesta, mutta Ylitornion valtuusto on päättänyt irtisanoa sen kokouksessaan 22.6.2020.

Koska oman rakennustarkastajan rekrytoiminen kuntaan on osoittautunut ennakoitua vaikeammaksi, asian käsittely on jatkunut teknisessä lautakunnassa ja kunnanhallituksessa. 29.10.2021 kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle, että Rovaniemen kaupungin kanssa tehdään kolmen vuoden sopimus kuuden kuukauden irtisanomisajalla.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 6.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?