Toimittaja: Anssi Tapio

Kuva Miika Sirkiä

TORNIONLAAKSO – Ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia. Jos kiistät sen, voit lopettaa lukemisen tähän.

Jos et kiistä, onneksi olkoon! Uskot maailman tiedeyhteisön suurta enemmistöä, kun he sanovat, että maapallon keskilämpötila on noussut ja nousee tulevina vuosikymmeninä, mikä vaikuttaa kaikkeen elämään maapallolla.

Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa ja miten se näkyy esimerkiksi meän perällä?

Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kirjoitti kirjan Suomen luonto 2100, jossa hän käy läpi ilmastonmuutoksen aiheuttamia muutoksia Suomessa tällä vuosisadalla.

Ilmastonmuutos tuntuu Suomessa ja Lapissa enemmän kuin maapallolla keskimäärin. Jos maapallon keskilämpötilan nousu saadaan pysäytettyä kahteen celsiusasteeseen, kuten minimitavoite on, Lapissa vuoden keskilämpötila nousisi silti arviolta kolmesta neljään astetta. Se on huono uutinen etenkin Lapin talvelle: lämpötilan nousu tarkoittaisi vähemmän lunta, vähemmän pakkasta eli sanalla sanoen vähemmän talvea.

Talven pituus voi ensi vuosisadan alussa olla jopa kaksi kuukautta nykyistä lyhempi, kuukauden keväästä ja kuukauden syksyn puolelta. Kesän keskilämpötila nousisi aavistuksen vähemmän, mutta talvella joidenkin ennusteiden mukaan kuusikin celsiusastetta. Lapin talvi olisi vuosisadan taitteessa samanlainen kuin Helsingin talvi nyt.

– Vuosien välillä olisi, kuten ilmastossa aina on, kuitenkin edelleen suurta vaihtelua, Kotakorpi huomauttaa.

– Myös lumisia ja kylmiä talvia voi edelleen tulla.

Hurjimmissa uutisissa tänä kesänä povattiin Golfvirran heikentymistä ja jopa loppumista, mutta ainakin jälkimmäinen on hyvin epätodennäköistä. Merien suuret virrat johtuvat napa-alueiden ja päiväntasaajan lämpötilaeroista, ja niiden lämpötilaero pienenee, kun napa-alueet lämpenevät muuta palloa nopeammin. Karibialta asti pohjoiseen lämpöä tuova Golfvirta voi hidastua, mikä hieman viilentäisi esimerkiksi Lappia, mutta ei niin paljoa, etteikö ilmasto meilläkin muuttuisi.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivuilta 8-9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?