Toimittaja: Kari Kauppinen

Aavasaksalta avautuvat maisemat ovat keskusteluttaneet kesästä alkaen.

AAVASAKSA – Arkkitehti Harri Hautajärvi kummeksuu Aavasaksanvaaran rakennusprojekteja.

– Aavasaksan historiaan ja ainutlaatuisuuteen nähden tuntuu oudolta, että lakialueelle halutaan keskittää yhä massiivisempaa rakentamista, joka on mittakaavaltaan ja muodonannoltaan ristiriidassa siellä oleviin pieniin, suojeltuihin rakennuksiin nähden.

Hautajärvi on tutkinut Aavasaksan historiaa ja kulttuuriympäristöä väitöskirjassaan Autiotuvista lomakaupunkeihin – Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Hautajärvi on lähtöisin Lapista. Hän on myös tekniikan tohtori, joka on erikoistunut arkkitehtuurihistoriaan ja kulttuuriympäristöihin.

Kruununnäyttämö, sen katos ja katsomo rakennettiin vuonna 2003.

– Nyt Kruununnäyttämön katokseen tulisi kiinni toinen yhtä suuri ja korkea katos, jolloin koko rakennelma kaksinkertaistuisi, ja paikan maisemallinen luonne muuttuisi.

– Katos peittäisi perinteisen näkymän kahvilarakennuksesta (paviljonki) ja sen terassilta. Näköalakahvila siis menettäisi näköalansa ja jäisi katoksen katveeseen.

Muulla tavoin Hautajärvi ei halua ottaa kantaa kahvilan toimintaedellytyksiin.

– Haluan kiinnittää huomiota isompiin ja pitkäkestoisempiin asioihin kuin vain siihen, joudutaanko kahvila sulkemaan puoleksi kesää tai koko kesäksi, mikä tietysti olisi ikävää. Keskityn siihen, minkä tunnen eli kulttuuriympäristöön ja siihen kohdistuviin muutoksiin.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 7.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?