Toimittaja: Kari Kauppinen

YLITORNIO – Ylitornio ei sulje työmaan ympäristöä eli vaaraa ja siellä sijaitsevaa paviljonkia käytännössä lainkaan, kun se aloittaa Aavasaksanvaaralla Kruununnäyttämön katsomon katostyöt.

Tähän asti viesti on ollut, että esimerkiksi juuri paviljonki joutuu sulkemaan ovensa.

Eilisen kunnanhallituksen viesti on, että muutamia päiviä lukuun ottamatta ravintola voi olla auki.

Samaa on sanonut aiemmin tänä vuonna rakentamiskilpailutukseen osallistunut yrittäjä.

Nykyiset ravintolayrittäjät ovat kertoneet, että heille todettiin jo keväällä, että ravintola joudutaan sulkemaan töiden ajaksi. Yrittäjät Jaana ja Virpi Peitso sanoivat tilanteen epävarmuuden takia vuokrasopimuksensa irti elokuun lopussa. He ehtivät pitää paviljonkia kymmenen vuotta.

Kunnanhallitus päätti maanantaina rakentaa katsomokatoksen ensi keväänä siten, että se on valmis ennen juhannusta, 17. kesäkuuta mennessä ja siten, että yrittäjien toimintaedellytykset säilyvät myös rakentamisen aikana, muutamia päiviä lukuun ottamatta.

Kunta kilpailuttaa yrittäjät ravintolaan.

Katsomokatosta perustellaan, koska nykyisellään näyttämön käyttöaste on kovin alhainen. Kunnanhallitus katsoo, että käyttöastetta voidaan kasvattaa ja sesonkia jatkaa rakentamalla katsomoon katos, jolloin kulttuuri- ja viihdetapahtumien määrää näyttämöllä voidaan lisätä, eivätkä esitykset ole enää säästä riippuvaisia.

Kunnanhallitus näkee myös, että lisääntynyt tapahtuma- ja kävijämäärä vaikuttaa suotuisasti myös Aavasaksan ravitsemis- ja majoitusliikkeisiin.

Museovirasto puolsi rakentamista alkuvuodesta, mutta on tullut julkisuuteen viime päivinä siten, että lausunto oli hätiköity eivätkä kaikki asiaan vaikuttavat seikat olleet lausuntoa antaessa tiedossa.

Katsomokatoksen rakentaminen herättää vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Aavasaksa on yksi Suomen kansallismaisemista.

EDIT: Juttua muutettu keskiviikkona 20.10. klo 11.10, kun on varmistunut, että kunta kilpailuttaa yrittäjät ravintolaan. Aiemmin jutussa se oli ehdollisena.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?