Toimittaja: Kari Kauppinen

HELSINKI – Museovirasto antoi maanantainaamuna Meän Tornionlaaksolle lisäperusteluita, miksi se haluaisi osaltaan avata Aavasaksanvaaran asian uudelleen. Kyse on Kruununnäyttämön katsomon katoksen rakentamisesta.

– Meidän olisi pitänyt ymmärtää, että laajennus ei kansallismaisemaympäristössään ole vain viaton pieni lisä jo toteutettuun näyttämöön, vaan meidän olisi tullut ohjata normaalin restaurointi- ja korjausrakentamishankkeen suuntaan. Siinä otetaan kaikki osalliset mukaan: suunnittelijat eli rakennearkkitehti ja arkkitehti, maanomistajat sekä mahdolliset asukkaiden, yhdistysten ja vuokralaisten edustajat, restaurointi-intendentti Seija Linnanmäki Museoviraston Itä- ja Pohjois-Suomen kulttuuriympäristöpalveluista sanoo.

– Siis rakennuttajan, omistajan, mahdollisen kaavoittajan ja museoviranomaisten lisäksi.

– On päivän selvää, että ison hankkeen kokoustamiseen ja kohdekäynteihin menee niin paljon aikaa, että Elyn myöntämän avustuksen aikarajan puitteissa ei olisi pysytty.

Ely-keskus antaa perusteluiden myötä jatko-aikaa hankkeille jopa kolme vuotta varsin helposti, hankalissa asioissa jopa viisi vuotta.

Linnanmäki totesi eilen sunnuntaina, että Aavasaksan rakennushankkeesta, eli siis Kruununnäyttämön katsomon katoksesta, on keskusteltu Museoviraston kulttuuriympäristöpalveluissa viime aikoina.

– Koska lehtitietojen ja kansalaisyhteydenottojen perusteella on käynyt ilmi, että tilanne on muuttunut ja on tullut esiin useita uusia näkökulmia ja tietoja, jotka meidän olisi pitänyt pyytää ottamaan huomioon jo kesällä, kun kirjoitimme lausuntoa Kruununäyttämön katoksen laajennuksesta.

Lausunto oli kesällä rakennushanketta puoltava. Asiasta uutisoitiin Meän Tornionlaaksossa myös 23. syyskuuta. Nyt museo haluaisi mukaan keskusteluun.

– Osallistuisimme mielellämme yhdessä alueellisen vastuumuseon ja Metsähallituksen kanssa hankkeen käsittelyyn, jos kunta avaa asian uudelleen, Linnanmäki sanoo.

Aiemmassa lausunnossa Museovirasto on yhdessä Tornionlaakson museon kanssa todennut, että katos sopeutuu kohtuullisen hyvin olemassa olevaan ympäristöön. Lausunnossa todettiin edelleen, että katoksen maltillisen korkeuden ja katteen tumman värityksen myötä rakennelma ei oletettavasti tule näkymään myöskään Aavasaksanvaaran silhuetissa Tornionjoen suunnasta.

Meän Tornionlaakso uutisoi eilen sunnuntai-iltana asiasta ja tämä juttu julkaistiin osin silloin. Nyt sitä on täydennetty.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?