Toimittaja: Johanna Muotkavaara

Hankkeessa on kuljettu talkoolaisten kanssa reittejä, ja tallennettu niitä digitaaliselle kartalle.

PELLO – Pellossa on saatu valmiiksi luontoreittien ja -kohteiden digitointeja. Nyt niitä on merkitty yhdelle luotettavalle karttapalvelimelle, joka on helposti kaikkien saavutettavissa. Työ jatkuu yhä.

Karttaan on merkitty erilaiset sijainnit ja reitit, sekä esimerkiksi mihin auton voi jättää lähtiessään patikoimaan. Tietoa tuotetaan palvelimeen nimenomaan käyttäjille käytännönläheisesti.

– Googlettamalla kohteista löytyy niin paljon sekalaista tietoa, että päätimme koota tiedot yhdelle karttapalvelimelle. Hankkeessa olemme kulkeneet reittejä ja ottaneet koordinaatteja talteen, jotta kulkeminen olisi varmasti turvallista, hankekoordinaattori Silja Heikkilä sanoo.

Digitoituja kohteita löytyy jo jonkin verran osoitteesta www.infogis.fi/pello. Karttapalvelin on avattu viime keväänä, mutta se täydentyy pikku hiljaa lisää.

– Yritämme luoda myös sisällöllistä tietoa, kuten millä poluilla on laavu ja missä taas tulipaikka. On löytynytkin uusia teknologioita, joiden avulla näkyy, koska esimerkiksi latukone on käynyt lumisateen jälkeen, Heikkilä kertoo.

Ihan mitä vain karttapalvelimeen ei kuitenkaan voi viedä, sillä kohteen tulee olla varmasti yleisessä käytössä ja luonteeltaan saavutettava. Esimerkiksi uimaranta, joka on yksityisomistuksessa ja yksityisalueella, estää sen laittamisen karttaankaan, vaikka sitä kyläläiset käyttäisivätkin. 

Pääsääntöisesti kohteet on saatu Silja Heikkilän mukaan hyvin talteen.

Hanketta on tukenut Maaseuturahasto.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?