Toimittaja: Johanna Muotkavaara

Ylitornion kunnan sivistyslautakunnan puheenjohtaja Ville Impiö korosti juhlapuheessaan, että luonto on se yhdistävä tekijä, joka voi tuoda eri sukupolvet yhteen uudenlaisella tavalla. 

YLITORNIO – Viime viikolla vietettiin vanhustenviikkoa. Sen pääjuhla Ylitorniolla oli sunnuntaina. Juhlassa tuli vahvasti esiin, että pitäisi olla yhteistä tekemistä vanhoille ja nuorille.

Tästä teemasta puhui Ylitornion sivistyslautakunnan puheenjohtaja Ville Impiö. Hän piti juhlapuheen luontoteemaan liittyen. Puheessaan Impiö korosti luonnon monimuotoisuuden merkitystä, ylisti Ylitornion monipuolista luontoa, sekä sivusi myös kumppanuusmaataloutta ja luonnon antimien hyödyntämistä. Impiö käsitteli puheessaan myös, miten yhteisöllinen ja eri sukupolvia yhdistävä tekijä luonto voi yksinkertaisuudessaan olla.

– Viime kesänä luin lehdestä, kuinka Ylikiimingissä kyläyhteisö yhdessä ylläpitää kasvimaata, jonka hoitoon ovat lähteneet kaikki päiväkotilaisista vanhuksiin. Luonnon parissa puuhailu tuo ihmisiä yhteen ja luo mielen virkistystä, mutta myös aktiviteettia heille, jotka sitä eniten kaipaavat, Impiö kertoi puheessaan.

Impiö totesi myös, että Alkkulanraitin varrella ja sen läheisyydessä asuu jatkuvasti isompi osa Ylitornion vanhenevasta väestöstä. Hän heitti ilmaan ehdotuksen, että kunnan nurmialueita voitaisiin joiltain osin muuttaa yhteisiksi kasvimaiksi, joihin istutettaisiin yhteisiä marjapensaita tai omenapuita, ja aluetta hoidettaisiin yhteisöllisellä tavalla.

– Uudenlainen yhteisöllinen ajattelu loisi parempia elämisenmahdollisuuksia ja parantaisi elämänlaatua. Kylän tai kylänraitin yhteinen viljelypalsta mahdollistaisi osallistumisen ja seurustelun myös heille, jotka eivät enää pysty porkkanoita, punajuuria ja puikulapottuja itse kasvattamaan, mutta haluaisivat olla osallisina jollain tavalla ja jossain.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 7.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?