Toimittaja: Johanna Muotkavaara

Lintuharrastaja Jarmo Saarelan mukaan Portimojärven lintutorni on hyvällä paikalla. Tornin rakenteet tosin ovat heikossa kunnossa.

YLITORNIO – Lapin elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus (Ely) on myöntänyt Ylitornion kunnalle avustukset Meltosjärven lintutornien ja niihin liittyvien rakenteiden kunnostamiseen. Meltosjärven lintutornin kunnostamiseen myönnettiin 82 000 euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 117 000 euroa ja hankkeen toteutusaika on 1.8.2021-31.12.2022.

Ylitornion kunnan teknisen johtajan Jarmo Jaakon mukaan kunnan omistamat, ja kunnostusta vaativat tornit ovat Iso Meltosjärven ja Pitkäperän lintutornit.

Tornit on tehty painekyllästetystä puusta, mutta jo parhaat päivänsä nähneitä, eivätkä näin ollen ole käyttäjälle turvallisia. Uusiin lintutorneihin on tulossa vesikatto ja teräsportaat, mutta ulkoasu tulee muuten pysymään samana.

– Paikalliset matkailuyritykset ovat myös vinkanneet, että tornit voisivat olla vuoden ympäri käytössä, sillä torneja voisi hyödyntää myös revontulien ihailuun. Torneihin olisi mahdollisesti tulossa myös talvikunnossapito, sillä jo vesikatto ja ritiläportaat estäisivät lumen kertymisen. Lisäksi ritiläportaat ovat turvallisemmat käytössä kuin liukkaat puuportaat, Jaako kertoo.

Matalampaan Pitkäperän torniin pohditaan myös esteettömän kulun, kuten pitkospuiden rakentamisen mahdollisuutta, jotta lintubongaukseen kykenisivät myös liikuntarajoitteiset. Rakennuspaikkana Meltosjärvi on kuitenkin haastava, ja tämän syksyn aikana on tarkoitus puntaroida, että menevätkö perustuksetkin uusiksi.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 2.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?