Toimittaja: Kari Kauppinen

YLITORNIO – Aavasaksan paviljongin sulkeutumiseen johtanutta tapahtumaketjua käsitellään tänään torstaina kunnanhallituksen kokouksessa. Käsittely on epävirallinen, sillä kokouksen asialista on tehty jo aiemmin.

Kunnanhallitus keskustelee asiasta ja aikoo kuunnella myös virkamiehiä asiassa.

Mahdollisesti tämän jälkeen kunnan luottamuselimet käsittelevät asiaa virallisesti.

Meän Tornionlaakso kertoi viime viikon lehdessä Aavasaksanvaaran tilanteesta, jossa Kruununnäyttämön katsomokatoksen rakentamishankkeesta alkanut tapahtumaketju on johtamassa siihen, että ravintolapaviljonki on ensi kesänä kiinni.

Juttu on luettavissa Meän Tornionlaakson verkkosivuilta: tornionlaakso.net

Kansalaisaloite päätöksestä

Kunnan tekemästä päätöksestä on tehty myös kansalaisaloite tämän viikon tiistaina. Aloitteen tekijä Jenni Hasa esittää, että Ylitornion kunta ottaa kiireellisenä uudelleen käsittelyyn Kruununnäyttämön katsomon kattamisasian.

Kansalaisaloitteessa kerrataan tapahtumat ja esitetään, että katsomon kattamisen rakennustoiminta tulee sovittaa yhteen Aavasaksan paviljongin toiminnan kanssa siten, että Aavasaksan paviljongin yrittäjien toimintaedellytykset säilyvät.

Kansalaisaloitteessa Aavasaksaa verrataan muihin lappilaisiin kattamattomiin katsomoihin.

– Esimerkiksi Rovaniemellä suositun Konttisen Kesäteatterin katsomo ei ole katettu, eikä myöskään matkailustaan tunnetun Ylläksen erittäin suositun Ihmisen Ringin katsomo, jossa on järjestetty Velho-oopperasta teatteriesityksiin, ja järjestetään muun muassa yli viikon kestävä Kino-Ylläs joka vuosi.

– Tarvitseeko Aavasaksan Kruununäyttämön katsomo massiivisia sadekatoksia, sopivatko ne kansallismaisemaan, suojaako katos todella ilmastonmuutoksen vaikutuksilta?, aloitteessa kirjoitetaan.

Somessa suuret keskustelut

Aavasaksan tilanteesta on käyty vilkasta keskustelua sen jälkeen, kun paviljongin yrittäjät Jaana ja Virpi Peitso julkaisivat sosiaalisessa mediassa päivityksen tilanteestaan viime lauantaina.

Peitsojen pitkää päivitystä on jaettu yli 40 kertaa sekä siihen on reagoitu lähes 600 kertaa. Kommentteja se on saanut yli 130.

Somekommentoijien joukossa oli myös kuntapoliitikkoja. Näissä päivityksissä kerrattiin, että olo on sanaton ja hämmentynyt ja häpeilevä kotikunnan puolesta ja että paviljongin sulkeutuminen nykymuodossaan on jäätävä menetys. Poliittisessa kentässä todettiin myös, että paviljongin kaltaisia käyntikortteja tarvitaan eikä vuosikymmenen työ saa mennä hukkaan.

Päivityksissä veteraanipoliitikko totesi, ettei ”tilanne vaadi kuin yhden nuijan kopautuksen katsomon katoksen perumiseen, jos se estää kahvilan pidon”.

Somepäivityksissä poliitikot totesivat myös, että ”kyllä paviljonki on kesällä auki, vaikka nyt muuta kuvitellaan”.

Samoin vaadittiin arvostusta kunnan luottamushenkilöille eli ”on valittu demokraattisella menettelytavalla kuntamme parhaat ja asioista kiinnostuneet henkilöt” ja että ”esityslistat ja päätökset lukemalla voi erilaisten huhujen ja tarinoiden sijaan jokainen lukea oikeata tietoa”.

Aiemman ja nykyisenkin vaalikauden tekninen lautakunta, joka asiaa on käsitellyt, mainittiin erikseen: ”Jokaisella heistä on kuntamme asukkaiden hiljattain vaalissa ilmaisema luottamus. Jos tällainen porukka ei osaa tehdä kuntamme kannalta hyviä päätöksiä, niin ketkä pystyvät parempaan?”

Tunteet pinnassa

Viime sunnuntaina paviljonki oli viimeistä kertaa auki kaikelle kansalle. Loppuvuoden aikana siellä järjestetään yksityistilaisuuksia ja kaikille avoimia pöytävarauksellisia pikkujouluja.

Sunnuntai oli varsin tunteikas. Yrittäjäsisarukset saivat ensimmäisenä asiakkaaksi tulleelta lapsiperheeltä sydänkortin, jonka kääntöpuolelle perhe oli kirjoittanut englantilaisen luonnontieteen professorin ja kirjailijan Henry Drummondin (1851–97) sanoin kiitoksensa: ”Kiihkeässä onnen tavoitteluissaan puoli maailmaa on väärillä jäljillä. Ihmiset luulevat onnen olevan omistamista ja vastaanottamista, palvelusten saamista toisilta. Todellisuudessa onnellisuus saavutetaan antamalla ja toisia palvelemalla.”

Moni asiakas jäi turisemaan ja kiittämään vuodesta 2012 saakka paviljonkia pitäneitä yrittäjiä.

Kari Kauppinen

 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?