Toimittaja: Minna Siilasvuo

TORNIONLAAKSO – Pellon ja Ylitornion seitsemäsluokkalaiset viettivät perinteistä metsäpäiväänsä poikkeuksellisin menoin. Koska viime vuonna seiskat eivät sattuneesta syystä – siis koronan takia – päässeet metsäretkelle, vahinko otettiin takaisin kahdeksannella.

Poikkeuksellista oli myös se, että Pellon ja Ylitornion seiskat ja kasit tutustuivat metsäasioihin eri päivinä. Koronan syytä sekin.

Muuten metsäpäivän menot sujuivat tuttuun ja hyväksi koettuun tapaan Napapiirin Erän majalla Ajangissa. Päivän aikana tutustuttiin metsän kasveihin ja lintuihin, opeteltiin mittaamaan puiden pituutta ja tähtäiltiin aseella karhuja. Ei onneksi oikeita.

Turvallisesti takaisin

Vapepan Pentti Parkkilan johdolla opittiin kyhäämään paarit takeista tai huovista ja kuljettamaan loukkaantunut toveri ihmisten ilmoille. Eksyksissä olevan täytyy tehdä itsensä näkyväksi etsijöille.

– Jos menette suojaan, jättäkää näkyviin jokin maastosta poikkeava merkki. Jos on pakkanen, etsikää oikein naavainen korpikuusi ja tuikatkaa se tuleen. Se näkyy kauas, mutta lämpökamera havaitsee kyllä pienemmänkin nuotion.

Pentti Parkkila muistutti, että viisas valmistautuu etukäteen siihenkin, että retkellä voi aina tapahtua jotakin ennakoimatonta.

– Kertokaa jollekin, milloin lähdette, kauanko suunnilleen aiotte olla retkellä ja reitti, jota aiotte kulkea. Silloin etsijät tietävät, mistä kannattaa aloittaa.

Puusta on moneksi

Metsäkeskuksen rastilla Velu Sipola kertoi, mitä kaikkea puusta voidaan tehdä. Melkein mitä vain! Läpinäkyvää, muovin kaltaista sellofaania, vaatetuskankaita, ksylitolia, makkarankuoria, paistovuokia, margariinia…

– Ajatuksena on korvata ekologisilla, puusta tehdyillä materiaaleilla öljystä valmistettuja tuotteita.

Metsänhoitoyhdistys Länsi-Rajan Ville Saukkoriipi opetti, kuinka mitataan puun korkeus kaatamatta sitä, ja kodan hämärissä Metsäkeskuksen Kari Koivumaa kertoi nuorille jokamiehenoikeuksista, retkeilystä ja retkeilyvarusteista.

Monen mielestä jännittävin rasti oli Napapiirin Erän majassa, jossa pääsi kokeilemaan karhun tai hirven ampumista simulaattorin avulla Napapiirin Erän väen ohjauksessa.

Ensi vuonna seikkaillaan taas metsässä.

Minna Siilasvuo

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?