Toimittaja: Minna Siilasvuo

PELLO – Eläkeliiton Pellon osaston 50-vuotisjuhlia vietettiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan: oli arvovaltaisia vieraita, puheita, musiikkia, lausuntaa, kahvia, herkkuja ja ylenmäärin juhlatunnelmaa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Kalervo Tiilikainen toivotti vieraat tervetulleiksi ja iloitsi erityisesti siitä, että yhdistystoiminta on alkanut vapautua koronan kahleista.

– Olemme päässeet pitämään jo kaksi kahvitilaisuutta.

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo toi tilaisuuteen kunnan tervehdyksen. Hän puhui työelämän muutoksesta ja arveli ikärasismin olevan tosiasia sekä kunnallisella että yksityisellä puolella työpaikkoja täytettäessä. Se ei ole kuitenkaan koko totuus.

– Nyt kun työvoimapula on totista totta myös meillä täällä, on alettu arvostaa myös varttuneempaa väkeä ja myös eläkkeellä olevien kansalaisten työpanoksella on kysyntää. Uskallan väittää, että koronapandemia olisi raadellut huomattavasti pahemmin kuntia ja kansalaisia, ellei meillä olisi ollut eläkeläisiä, jotka ovat antaneet oman osaamisensa työhön.

Mielenterveyttä ja toimeentuloa

Eläkeliiton puheenjohtaja Raimo Ikonen toi juhlivalle yhdistykselle liiton tervehdyksen, ja paljasti samalla olevansa ensimmäistä kertaa Pellossa.

– Kun tämä puhetilaisuus nousi esiin, varasin sen heti itselleni ja ilmoitin, että haluan ehdottomasti tulla Pelloon!

Raimo Ikonen totesi, että hiljattain järjestetyn liittokokouksen huolena oli tunne, että jäsenistö on edelleen hyvin varuillaan eikä lähde mielellään tapaamisiin.

– Yksinäisyys ja aidon kohtaamisen puute vaivaavat merkittävää osaa ihmisistä. Tuore THL:n tutkimus kertoo, että ikäihmiset ovat kärsineet eniten koronan aiheuttamista yksinäisyydestä ja mielenterveysongelmista.

Ikonen muistutti myös, että keskustelu eläkejärjestelmän uudistamisesta on käynnistynyt EVA:n avauksella ja ulkomaisella tutkija-arviolla. Hänen mielestään keskustelu on tarpeen, mutta eläkejärjestelmä ei kaipaa epävarmuutta.

– Tärkeintä on köyhän asia: takuueläkkeen nostaminen tuhanteen euroon kuukaudessa ja eläkeläisten verotuksen alentaminen ainakin niiden osalta, jotka jatkavat työelämässä ja saavat työtuloa eläketulon lisäksi.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakso sivu 2.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?