Toimittaja: Kari Kauppinen

Keisarinmajan pinta saa uuden maalin ensi vuonna.

AAVASAKSA – Keisarinmaja maalataan kokonaisuudessaan ensi vuoden aikana.

Aiemmin hankkeeseen ei ole budjetoitu rahoja, mutta nyt ne ovat tulossa vuoden 2022 budjettiin. Metsähallituksen myyntipäällikkö Kari Männistö sanoo, että rakennuksen kunto on tiedossa ja että se vaatii maalauksen.

– Maaliremonttia on suunniteltu teettämällä selvitys rakennuksessa käytetyistä maaleista. Lopulliseen toteutussuunnitelmaan pitää ottaa Museovirasto mukaan.

Männistön mukaan Keisarinmaja on muutoin siltä osin kunnossa, ettei mitään akuuttia tarvitse sille tehdä, jotta se pysyy kunnossa.

Keisarinmaja on vuokralla Ylitornion kunnalla. Metsähallitus haluaisi luopua siitä.

– Kymmenkunta vuotta sitten tarjosimme sitä kunnalle ostettavaksi nimellisellä hinnalla, mutta kunnanjohtajan vaihtuessa kaupat menivät jäihin. Asiaan palattiin pari vuotta sitten uudestaan pääsemättä kuitenkaan kauppoihin.

– Metsähallituksella ei ole intressiä pitää rakennuksia omistuksessaan, vaan näkisimme ne mielellään kunnalla. Se voisi siten kehittää alueen matkailua vapaammin, varsinkin kun kunta omistaa jo osan alueen rakennuksista.

Männistö sanoo, että rakennuksessa voisi olla esimerkiksi ohjelmapalvelutoimintaa, kahvin ja virvokkeiden sekä pienten matkamuistojen myyntiä.

Keisarinmaja on Lapin vanhin matkailukäyttöön valmistunut rakennus. Se rakennettiin vuonna 1882 Aavasaksalla vierailleita turisteja varten.

Majan nimi juontuu Suomen suuriruhtinaskunnan hallitsijan nimestä, tsaari Aleksanteri II:sta. Hän tiettävästi suunnitteli matkaa Lappiin ja Aavasaksalle. Tsaari kuitenkin murhattiin jo edellisen vuoden maaliskuussa. Keisarinmajan suunnitteli arkkitehti Hugo E. Saurén.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?